10 (zece) punkte: Kurt Vonnegut Jr.

1.Vonnegut Jr.: ” Atât râsul, cât şi lacrimile sunt răspunsuri faţă de frustrări şi epuizare… Eu prefer să râd, întrucât am mai puţin de făcut curat după aceea.”

2.Înrolat în armata americană în cel de-al Doile Război Mondial, Vonnegut Jr. este luat prizonier de către trupele germane în decembrie 1944 și este încarcerat la Dresda. În mod miraculos, supraviețuiește teribilului bombardament efectuat asupra acestui oraș în 13-14 februarie 1945, alături de alți șase prizonieri americani – reușește să se adăpostească într-o celula unui depozit de carne. Acest moment, la care e martor, îl marchează puternic – referințele la el existînd în opera sa în cel puțin 6 romane, cel mai faimos dintre acestea fiind ”Abatorul cinci”.

kurt

3.Este unul dintre autorii foarte traduși în limba română, cărțile sale fiind publicate, unele în mai multe ediții, la HumanitaS, Polirom, Art, Univers. Cea mai mare parte a operei sale este, de fapt, tradusă, de-a lungul a mai bine de patru decenii, (și) în limba română.

4.A avut un nume identic cu al tatălui său – de aici, pentru diferențiere, formula ”Jr.” Care apare de regulă în dreptul numelui său.

5.Kurt Vonnegut Jr.: ”Suntem ceea ce pretindem că suntem, aşa că trebuie să fim atenţi ce pretindem că suntem.”

6.Pagina oficială a lui Kurt Vonnegut Jr.: https://www.vonnegut.com/

7.Un interviu cu Vonegut Jr.:

8.Este creatorul, în imaginar desigur, al planatei Tralfamadore : https://en.wikipedia.org/wiki/Tralfamadore

9.S-a născut în 1922 și a murit în 2007. Este unul dintre cei mai iubiți scriitori americani din ultimul secol.

10.” Trebuie să existe cineva neadaptat; cineva trebuie să se simtă suficient de nelalocul lui, pentru a se întreba unde sunt oamenii, încotro se îndreaptă şi de ce se duc acolo.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *