Ian Buruma, Avishai Margalit, „Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului O scurtă istorie a urii față de Vest” (2)

Occidentalismul poate înflori oriunde. Japonia, odinioară un cuib de occidentalism însetat de sânge, face parte acum din tabăra ţintelor sale. A înţelege nu înseamnă a scuza, aşa cum a ierta nu înseamnă a uita, dar dacă nu-i înţelegem pe cei care urăsc Occidentul nu avem nici o speranţă de a-i opri să distrugă omenirea.

occidentalismul-razboiul-impotriva-occidentului-o-scurta-istorie-a-urii-fata-de-vest_1_fullsize

În perioada revoluţiei industriale s-au extins mahalalele suprapopulate, în care cei mai mulţi cetăţeni, inclusiv poliţia, nu îndrăzneau să pună piciorul; în Europa continentală, ele erau asociate Angliei şi mai ales sistemului economic dominat de laissez-faire numit liberalismul şcolii de la Manchester. Cartierele populare din Tokyo n-au ajuns niciodată atât de sordide ca acelea din Londra sau Berlin, dar efectele industrializării, printre care cultura de masă, dezvoltarea mass-media şi mulţimea de săteni care se revărsau spre oraşe erau asociate Occidentului. Ele erau parte din occidentalizarea Japoniei şi deci din ceea ce voiau occidentaliştii să „învingă“. Japonia a fost prima. Dar acelaşi proces s-a desfăşurat şi în alte părţi ale lumii non occidentale, printre care China. Industrializarea – care face din mii de ţărani muncitori în fabricile producătoare de bunuri care hrănesc o reţea tot mai amplă de pieţe – a dat naştere ideii că Vestul este o „civilizaţie-maşinărie“, dominată de un raţionalism rece, mecanică, fără suflet.
În 1948, când a ajuns la New York, venind din Egiptul natal, Sayyid Qutb, unul dintre cei mai influenţi gânditori islamici ai secolului trecut, s-a simţit nefericit în marele oraş, care i se părea un „atelier uriaş“, „zgomotos“ şi „gălăgios“. În haosul urban, chiar şi porumbeii i se păreau nefericiţi. Îi era dor de o conversaţie pe altă temă decât „banii, stelele de cinema sau mărcile de maşini“. În scrisorile trimise acasă, Qutb spunea că-l deranjau în special „atmosfera seducătoare“, senzualitatea şocantă din viaţa de zi cu zi şi comportamentul necuviincios al americancelor. Un bal organizat de biserica din izolatul orăşel Greeley din Colorado (care în nici un caz nu se putea numi metropolitan) i s-a părut lasciv, depravat.

Ian Buruma, Avishai Margalit
Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului
O scurtă istorie a urii față de Vest
Traducere de Anca Bărbulescu
Humanitas, 2016

Qutb a susţinut idealul unei comunităţi islamice pure, în contrast cu ceea
ce percepea ca fiind materialismul găunos şi idolatru al Occidentului – o luptă despre care vom mai vorbi. Traiul în America n-a făcut decât să-i confirme prejudecăţile. Dar, ca toate visurile de puritate, şi idealul lui despre o comunitate spirituală era o fantezie în care se ascundeau germenii violenţei şi ai distrugerii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *