Punct şi de la capăt: alegerile din Nigeria

Ziua de 28 martie 2015 are o semnificaţie aparte, atât pentru Nigeria, cât şi pentru alte state africane, prin deznodământ şi simbolistică.
În ziua de sâmbătă, cetăţenii nigerieni au votat în cadrul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. În ceea ce le priveşte pe cele dintâi, scena politică a Nigeriei cunoaşte o alternanţă la putere surprinzătoare, marcată de succesul All Progressive Congress( APC). Ceea ce a reprezentat până de curând un partid de opoziţie apărut cu mai puţin de doi ani în urmă este acum o organizaţie politică victorioasă în faţa partidului dominant People’s Democratic Party( PDP). Mai mult decât atât, succesul APC transpare şi in sfera prezidenţială, noul preşedinte ales – Muhammadu Buhari(72)- fiind candidatul produs de acesta.
Buhari a condus Nigeria între 1983 şi 1985 în calitate de general. În urma rezultatelor din 2015, va depune jurământul pe 29 Mai şi va avea în spatele său o majoritate APC asigurată în structurile legislative federale superioare şi inferioare. Perspectiva unei cooperări armonioase între preşedinte şi parlament este îmbucurătoare, însă drumul spre stabilitatea politică a Nigeriei este unul anevoios şi departe de a se fi încheiat.

Un alt fapt remarcabil pentru parcursul cursei electorale a fost gestul neaşteptat al preşeintelui şi contracandidatului Goodluck Jonathan de a-l felicita pe Buhari înainte ca rezultatele finale să fie dezvăluite. Gestul simbolic al lui Jonathan este un exemplu pozitiv pentru personalităţi politice din alte state africane, unde există o tendinţă pronunţată de a rămâne la putere prin orice mijloace. Prin acest gest, preşedintele Jonathan nu numai că a câştigat respectul a numeroşi cetăţeni nigerieni, dar a reuşit în acelaşi timp sa evite o eroare cu posibile urmări dramatice, eroare de care omologi ai săi precum Joyce Banda (Malawi) şi Laurent Gbagbo( Coasta de Fildeş) se fac vinovaţi.
În ceea ce priveşte viitorul politic al Nigeriei, preşedintele ales Buhari va purta pe umerii săi o mare responsabilitate. Programul său politic are la bază patru piloni: dezvoltarea economică, asigurarea unei infrastructuri sociale stabile, combaterea corupţiei şi instaurarea securităţii, prin eliminarea organizaţiei teroriste Boko Haram.

În ciuda acestor promisiuni şi a celebrării schimbării în Nigeria, posibilitatea unei recidive din punct de vedere politic este prezentă în permanenţă. Nu trebuie neglijat nici pericolul identităţii şi a politizării entice. Votul din 4 Aprilie 2015 a fost, printre altele, şi o expresie a identităţii etnice şi a unei simpatii faţă de grupul Hausa. În acelaşi timp, Boko Haram continuă să fie o ameninţare de proporţii considerabile pentru Nigeria şi pentru întreaga regiune. Posibilitatea unei remedieri există, însă trebuie privită cu prudenţă.

2 Comentarii

 1. Bianca Moiceanu says:

  Stimate „calator”,

  Aveti dreptate. Greselile cu privire la data alegerilor si la apartenenta la grupul Yoruba reprezinta un prim moment de neatentie de cand scriu aceste articole. Mi-l asum in totalitate, si cer scuze pentru orice inducere in eroare.
  Intervalul 83-84 a fost probabil o greseala la momentul publicarii articolului( acest lucru s-a mai intamplat, cu totii gresim).
  In privinta „calitatii de general” a lui Buhari, va invit sa consultati presa internationala, unde numele sau apare asociat sintagmei „ruled Nigeria as a general”. Sef de stat poate fi si un imparat, si un presedinte, general etc.Poti conduce un stat in oricare dintre aceste calitati.
  Cred ca exista modalitati mai elegante si mai putin agresive de a semnala greseli. Totusi, inteleg si accept ca spatiul virtual inlesneste agresivitatea in critici si va multumesc pentru atentionare, cu atat mai mult cu cat au existat aceste erori. Toate cele bune!

 2. Un călător says:

  Stimată domnișoară, alegerile nu au fost pe 4 aprilie! 28 martie a fost data alegerilor!!!

  Iar, Buhari a fost șef al statului (nu ”în calitate de general”!) între 1983 și 1985 (nu 1984!).

  De ce a fost votul ”o expresie a identităţii etnice şi a unei simpatii faţă de grupul Yoruba”?! Buhari e Hausa!

  Nota 4!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *