Scrisori de la capătul lumii: Alegerile prezidenţiale văzute din diaspora – Renaşterea morală? (continuare)

Stau la soare în curtea din spatele casei mele, la vreo 44 de grade latitudine sudică. Mă uit cum răsar buruienile prin gazon și mă gândesc să le mai las câteva zile să crească. La vreo 44 de grade latitudine nordică e Bucureștiul în care am trăit, am iubit, am muncit, am făcut armata chiar. Ca student, am prins schimbările din 1989, apoi, ca jurnalist, bătăliile originale din anii care au urmat. În București, cândva chiar am învățat să sper.

Din nou, nu vreau să scriu despre alegerile care acum au ajuns în finală. Nu cunosc pe niciunul dintre candidați. În articolul meu precedent am explicat și de ce nu voi putea să votez. Pentru mine este irelevant cine va lustrui cu tălpile pantofilor covoarele roșii de la Cotroceni. Dar este teribil de important pentru mine, ca și pentru alte multe milioane de români de pretutindeni, cum va arăta noua președinție.

Fetița mea de cinci ani zice cu mândrie că ea este English and Romanian. Când îi povestesc de „cealaltă țara a noastră” îi explic că este în Europa, că are, pe lângă magazine de jucării, castele vechi, plaje întinse, munți minunați și chiar un rege adevărat. Că acolo oamenii sunt, exact ca și fetița mea, frumoși, buni, inteligenți și, mai ales, corecți.

Nu vreau să o mint pe Nadia.

Când ea va călători pentru prima dată la București, vreau să rămână mândră de originea ei română. Vreau să poată, dacă are chef, să studieze, să se distreze, să trăiască acolo. Vreau să găsească în România o lume normală. Iar așa ceva nu va fi posibil fără o renaștere morală. Indiferent cine va ajunge președinte, ar trebui să posede câteva calități simple, pe care îmi permit să le sugerez aici.

CALITAȚILE PENTRU CARE AȘ VOTA

1. Corectitudine
2. Demnitate
3. Toleranță
4. Modestie
5. Profesionalism
6. Responsabilitate
7. Experiență
8. Viziune
9. Transparență
10. Monarhism constituțional

Domnilor prezidențiabili,
Doamnelor, Domnișoarelor și Domnilor
politicieni,
formatori de opinie,
cetățeni români din țară și din diaspora,
vă rog să vă uitați pe lista de mai sus și să vă dați singuri scorul, de la 0 la 10, înainte de a vă adresa românilor în numele lor, înainte de a vă aroga dreptul de a decide pentru alții.

Sunt convins că votul din 16 noiembrie poate fi primul pas către renașterea morală ce este posibilă, deși noi, românii, ne pricepem atât de bine să o ratăm, ca pe orice altă calificare europeană sau mondială. Altfel, de fiecare dată când în România vor fi alegeri, fiica mea Nadia și cu mine vom tunde iarăși iarba în Noua Zeelandă.

Christchurch, 08/11/14

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *