Amintiri şi gânduri la un an LaPunkt…

Vara anului 2012 a fost teribilă. Se pare că a fost cea mai călduroasă vară de când se fac măsurători meteo la noi. Vă mai amintiţi? Dar nu a fost numai asta: Se încinseseră şi se infierbântaseră toate în România: societatea, politicul dar şi mediul intelectual.

Era irespirabil… în atmosfera asta a apărut LaPunkt. A fost rezerva de aer proaspăt de care aveam nevoie… La terasele din centrul vechi am plănuit totul împreună cu prietenii Ioan Stanomir şi Cristian Vasile. Până când LaPunkt.ro a fost gata au trecut câteva luni: din vară, până în iarnă. Şi uite că am împlinit un an!

Chemarea la cultură şi la dezbaterea de idei au venit pe fondul unei mari nevoi în societatea noastră, iar timpul a trecut foarte repede… LaPunkt.ro a crescut de la o zi la alta, atât ca aflux de cititori cât mai ales ca număr şi diversitate de autori… Nu ne imaginaserăm proporţiile astea la început. Eu nici nu credeam că variabilele explicative vor trece dincolo de entuziasm, determinare sau speranţă. Au fost ingredientele pe care le-am avut când am pornit la drum. Însă mi-au trecut pe la ureche insinuări cum că… trebuie să avem vreun partizanat! negreşit este cineva în spatele nostru! Nu puteam să apărem, aşa din senin!

Ei bine, acum la un an am să vă spun adevărul! Ceea ce ne susţine sunt mai presus de orice curiozitatea, pasiunea intelectuală şi dorinţa de a comunica unii cu alţii într-o piaţă liberă a ideilor… unde întrebarea, căutarea şi neliniştea unei ipoteze sunt mai preţioase decât o convingere servită de-a gata.

Prin faptul că LaPunkt deschide orizontul către nenumărate direcţii (de la cultura înaltă la cea populară – de la analiza politică şi socială la introspecţie psihologică şi poezie) – am credinţa că ne poate face mai pregătiţi… atunci când ne lovim cu tot felul de situaţii sau suntem puşi în faţa unor alegeri.

Nu cred să greşesc dacă spun că la noi parcă există o obsesie a taxonomiei. Situarea politico-ideologică a unei publicaţii trebuie să fie clară: Ori eşti la stânga, ori la dreapta! Este adevărat că sunt nume care semnează în LaPunkt ce ar predispune spre o parte sau alta… Dar nu nici aici nu a fost simplu…

De pildă, când au apărut articole care pentru unii au trecut mai de stânga – ironic, dar scrise de autori care numai de stânga nu sunt – au fost reacţii. Cum? Aţi trecut de partea ăstora? În alte ocazii am auzit că suntem prea de dreapta şi tot aşa…

Părerea mea este că acum în România stânga şi dreapta sunt mai degrabă sloganuri… căci dacă ne uităm la ce se întâmplă în realitate suntem iremediabil încurcaţi… Ar trebui să fie evident pentru toată lumea, dar se pare că nu este: lumea asta înseamnă mai mult decât saga Românească aşa cum este ea reflectată de câteva televiziuni şi gazete!

Faptul ca LaPunkt.ro nu prizează genul de subiecte – îndeosebi politice – care mor odată cu buletinul de ştiri nu înseamnă lipsă de atitudine sau de civism. Dimpotrivă!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *