Roşu, ca de Valentin

Propun un set de asocieri „libere”. Pun cuvântul între ghilimele pentru că în toată vânzoleala iubirii de Valentin, toate magazinele au luat-o razna în roșu. Deci dacă eu zic Roșu… voi ziceți… Valentin! respectiv, iubire, inimă, eventual chiloței din aceia ieftini de la hipermarket, sa avem cu toții de pus măcar o dată.

Dar dacă eu zic Roșu… eu mă gândesc laaaaa… ruj, buze roșii (din alea de reclamă cu căpșune numa un pic tras prin ciocolată), pupic din ăla a la Marylin!

Prin adolescență buzele alea roșii erau pentru mine un simbol puternic: așa arăta femeia. Aia senzuală, cu voce răgușită un pic și ochi pisicoși, femeia aia care ți se ridică ciufulită dar perfect rujată dintre așternuturi. De-abia așteptam să mă fac mare, ca să devin Femeia aia. Oricât mi-aș fi pictat eu ochii, știam că buze rujate, care să arate AȘA, nu am cum să susțin. N-aveam atitudinea. Aveam nevoie să mai cresc.

Să ne înțelegem, cum ar spune fiu-meu, mai încercam eu câte un rujuleț de la mama, sau colege… dar simțeam imediat impostura. Nu eram acolo.

Cu timpul și primele salarii, am tot reluat încercarea. Cu anii, am început să trag concluzii. La 34, nu mai am de crescut. Roșul ăsta tot mai insistent, din prag de sărbătoare, mă provoacă la un exercițiu de reexaminare:

Roșu. Ruj. Femeie. Senzualitate.

Nici vorbă:

Ruj = Roz. E ceva poveste cu ph-ul. Pielea mea are ph ROZ. Cum pun rujul (caisuliu, frăguliu, cărămiziu, portocaliu), buzele mele fac o magie, si… ROZ! Toate rujurile mele au sfârșit roz. Ceea ce în combinație cu obrajii mei rozulii de pistruiată, trage asocierile în direcția vieții unui sat cu magazin nou de cosmeticale.

Roșu = Să vă spun… Buzele mele nu sunt groase ca alea pe care vi le-ați tot imaginat cât am vorbit până acum. Sunt subțirele. Rujul ăla roșu cremos și senzual le face și mai subțirele. Și îmi pune în valoare mustața (port una mai discretă, care se vede doar când am ruj roșu). După care se face roz. Un roz mai închis, mai către cyclam.

Senzualitate. Of. Și când mai am câte unul, ori uit să-l pun pe buze, ori uit că-l am pe buze… ori îl uit prin ceva buzunar de pantaloni.

„Il est mignon le moustachu!” (Kimyokis, curtezană, Asterix și Obelix: Misiune Cleopatra)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *