Intimitatea ca o casă

Zilele trecute vorbeam cu un prieten despre spatiul personal si intimitate, ca o casa. Eu spuneam ca daca este sa imi imaginez spatiul meu personal, s-ar asemana foarte mult cu Sala Oglinzilor de la Versailles (tot tacamul, cu oglinzi, marmura pe jos si lumini multe multe si prezicatoare de povesti). Beat that Freud!

El imi spunea ca spatiul intim al unei persoane s-ar asocia mai bine cu o casa. E ca si cum bucataria ar fi partea de creier, de ganduri, amintiri – doar acolo gatesti, prepari, te hranesti.

Dormitorul ar fi mai degraba inima – sentimentele, trairile acelea care nu se gandesc, care vin pur si simplu.

Sufrageria sunt toate compromisurile pe care le facem noi atunci cand impartasim locul respectiv cu alti oameni. Cum radem cu oameni dragi alaturi, cum schimbam priviri pline de subinteles cu cel drag atunci cand vedem oameni mici si superficiali pe care TREBUIE sa ii accepti in jurul tau pentru ca nu ai ce face (circumstantele sociale te obliga, la serviciu, la cafenele, etc).

Baia este locul unde te cureti de prejudecati, de cosmaruri si de lucruri lipsite de sens. Pe scurt, este locul in care isi desfasoara activitatea tribunalele mintii tale dupa ce ai venit din sufragerie.

Iar holul, ei bine holul este un loc aparte, este un loc de granite. Acolo este de fapt bariera, stii? Cu oameni care iti murdaresc presul de la intrare sau calca sfios si respectuos, care inteleg solemnitatea momentului de a-i lasa sa iti intre in casa sau cu oameni care iau lucrul acesta ca pe un drept pe care il au si atunci iti lasa urme de noroi peste tot, urmand ca tu sa cureti locul; sau cu oameni care lasa urme de noroi fara sa is idea seama, dar care stau alaturi de tine la final, facand curatenie.

Chestionarul meu ulterior, pentru voi, ar fi urmatorul:

1. Unde ai pozitiona-o pe persoana cea mai draga tie acum?

2. Ce camere ai adauga sau elimina pentru ca le consideri utile/inutile?

3. Ai pune parole, incuietori si limite celor pe care ii lasi sa intre in „casa” ta?

4. Daca nu pui limite, care crezi ca este cel mai mare rau pe care ti-l poate face un oaspete?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *