About Time

Hugh Grant si Andie MacDowell, intr-un background de ploaie torentiala – el, cu un obraz invinetit rugand-o pe ea sa nu se casatoreasca niciodata; stangacia lui Alan Rickman – incercand sa cumpere un colier pentru amanta sa – crescanda din cauza vanzatorului Mr. Bean; reactiile prietenilor britanici ai personajului principal cand isi dau seama ca tipa cu care el a venit la petrecere este acea actrita faimoasa. Aceasta este colectia mea de scene dragi si memorabile din Four Weddings & A Funeral, Love Actually si Nothing Hill. Daca stiti toate aceste secvente si filmele din care fac parte – si in special daca sunteti dezamagiti pentru ca nu am ales alte momente – inseamna ca sunteti fani ai universului romcom creat de Richard Curtis in ultimii 20 de ani. Si ca o sa va placa noul lui film, About Time.

Nu numai ca bifeaza toate ingredientele retetei – emotivitate reprimata a uper-class¬ului, poveste de dragoste anglo-americana, cu un umor usor bizar, personaje secundare fie extrem de adorabile, fie de-a dreptul neplacute, cu o coloana sonora siropoasa, cu (cel putin) o nunta & o inmormantare, dar About Time este o lucrare matura, care adauga elemente noi sau le ofera un upgrade celor mai vechi. Primul indiciu este tema : relatia tata-fiu, un mix de contradictii, intelegere si afectiune.

La implinirea a 21 de ani, Tim afla de la tatal sau ca a mostenit abilitatea de a calatori in timp. Detaliile SF ale mecanismului – numai barbatii din familie au acest dar, se pot intoarce in timp doar pe parcursul vietii lor si tot ce au nevoie este de un spatiu intunecat, pumnii inclestati & concentrare – sunt relatate atat de repede, incat incoerenta lor trece neobservata. Iar scopul nu este ca ele sa fie bullet proof din punct de vedere stiintific, ci sa ii ofere personajului principal masculin ocazia de a-si folosi abilitatea pentru o cauza nobila: dragostea. Timiditatea, neindemanarea lui Tim in acest domeniu sunt tipice registrului Hugh-Grantian. About Time urmareste evolutia lui de la dork¬ul care tanjeste dupa fete din cu totul alta liga la adultul care transforma orice catastrofa romantica in triumf. De data aceasta, insa, marea provocare nu este in castigarea inimii americancei frumoase (echivalentul lui Andie MacDowell/Juliei Roberts), ci concilierea calatoritului in timp cu a trai pur si simplu.

Filmul About Time, o reflectie destul de sobra despre familie & dragoste, este, prin structura episodica, o insiruire de intamplari (cam ca in viata) si asta il face de vazut. Intrebarile pe care le pune te determina sa simti si sa te gandesti in acelasi timp. Iar scena cu el care se intoarce in timp pentru a „imbunatati” prima lui noapte cu americanca este deja adaugata colectiei citate la inceput.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *