Școala Poloneză de afiș la Timișoara

Expoziția reunind lucrările dedicate cinematografiei, teatrului și operei semnate de 50 de reprezentanți de renume ai Școlii Poloneze de Afiș poate fi vizitată în perioada 20-31 iulie la Centrul de Arte Diverse Misc. din Timișoara.

Economia formelor, scrierea novatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea sunt caracteristici care, în urmă cu șaizeci de ani, făceau celebru afișul polonez în întreaga lume. „Școala Poloneză de Afiș”, cum este denumit acest curent în artă, și nu o școală existentă fizic, a fost, de-a lungul timpului, un etalon la nivel mondial al designului artistic. Cele mai interesante exemple ale acestei arte, dedicate filmului, teatrului și operei pot fi văzute în expoziția pregătită de Institutul Polonez din București la Centrul de Arte Diverse Misc. din Timișoara, orașul care va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Expoziția, realizată pe baza celei mai mari colecții poloneze particulare de afiș, de peste 40 de mii de lucrări, aparținând lui Krzysztof Dydo, cunoscător al artei afișului și proprietar al unei galerii din Cracovia, reunește peste cincizeci de lucrări realizate de cca. 50 de artiști. Expoziția din Timișoara va fi prezentată în cadrul festivalului Ceau, Cinema!, de la care nu va lipsi cinematografia poloneză. În competiția festivalului va participa filmul „Nina”, regizat de Olga Chajdas.

Printre autorii afișelor prezentate la Timișoara se numără precursorii Școlii Poloneze de Afiș, precum Henryk Tomaszewski, Jan Lenica, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec sau Franciszek Starowieyski. Pot fi văzute și lucrări ale unor creatori din tânăra generație, demni continuatori ai operei predecesorilor, cum ar fi, printre alții, Lech Majewski, Andrzej Pągowski, Tomasz Bogusławski sau Sebastian Kubica.

Expoziția oferă posibilitatea cunoașterii diversității temelor și stilurilor din afișul polonez de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, care, în pofida dominației exercitate de media electronice, continuă să rămână în serviciul credincios al evenimentelor culturale.

Vernisajul expoziției a avut loc în dată de 20 iulie la Centrul de Arte Diverse Misc. din Timișoara, Splaiul Nicolae Titulescu 13.

Expoziția va fi prezentată în perioada 20 – 31  iulie 2018 și poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 16.00-20.00.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *