La aproape 80 de ani de la instaurarea primului guvern comunist în România, istoricul Cristian Vasile analizează directivele ideologice în privința cercetării din domeniul umanist, o zonă prea puțin explorată în literatura autohtonă de profil.
Cu un aparat solid de cercetare și cu un stil adecvat obiectivului, autorul surprinde modul în care a evoluat percepția ideologică în raport cu definiția adecvată a cercetării și în ce măsură s-a putut păstra o reflecție academică onestă din punct de vedere profesional (chiar invocând oportunist materialismul dialectic și istoric sau orientarea marxistă).
În noul său volum, Un turn de fildeș în comunism? Institutele umaniste ale Academiei RPR în România lui Gheorghiu-Dej, Cristian Vasile, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, desface pentru publicul larg formula adoptată de mediul academic românesc pentru a supraviețui sub asaltul ideologiei comuniste.
Luni, 24 martie, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu, Editura Corint vă invită la prezentarea acetsei cărți necesare și la o dezbatere despre intercondiționările dintre puterea politică și cercetarea științifică.
Intrarea este liberă.
Evenimentul include și o sesiune de autografe din partea autorului.
Participă:
• dr. Alina PAVELESCU – directoare adj. Arhivele Naționale ale României
• prof, univ. dr. Ioan STANOMIR– Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
• prof. univ. dr. Cristian PREDA– Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
• dr. Cristian VASILE– autorul volumului
Moderează: dr. Florin-Răzvan MIHAI– coord. Corint Istorie Autori Români
Volumul a apărut cu sprijinul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Despre autor:
Cristian Vasile este cercetător științific, dr. habil., în cadrul Institutului de Istorie „N. Iorga”, și membru corespondent al Academiei Austriece de Științe (ÖAW). Predă în cadrul Școlii de Studii Avansate a Academiei Române, unde este și conducător de doctorat. A fost secretar științific al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR, 2006–2007), coeditor al Raportului Final al CPADCR (2007). A fost director științific al IICCMER (2011–2012). Printre volumele publicate, menționăm: Între Vatican și Kremlin. Biserica Greco-Catolică în timpul regimului comunist (2003; ed. a II-a, 2023); Biserica Ortodoxă Română în primul deceniu comunist (2005); Perfectul acrobat. Leonte Răutu, măștile răului (în colaborare cu Vladimir Tismăneanu, 2008); Literatura și artele în România comunistă, 1948–1953 (2010); Politicile culturale comuniste în timpul regimului Gheorghiu-Dej (2011; Premiul „N. Bălcescu” al Academiei Române); Viața intelectuală și artistică în primul deceniu al regimului Ceaușescu, 1965–1974 (2014).