CENTENAR DINU SI NELI PILLAT

5 noiembrie [1942, Bucureşti]

Nelli drag,

Seara acestei zile – una între atâtea altele – a fost poate cea mai emoţionantă din viaţa mea.

De ce?

Era nouă vestea că ne iubeam? Era nouă privirea cu care ne mângâiam? Era nouă sărutarea care ne unea tinereţea, într-o regăsire supremă?

Nu.

Atunci?

Nu ştiu, Nelli, dar tot ce simt în legătură cu tine nu poate fi cuprins şi definit în cuvinte. Tot aşa cum nici minunile Mântuitorului nu puteau fi rezumate în cuvinte de martorii oculari.

În seara aceasta – cu toamnă şi cu primăvară în atmosfera ei – am înţeles poate mai tulburător decât oricând ceea ce însemnăm unul pentru celălalt.

Mi-am dat seama încă o dată că numai alături de tine îmi voi găsi plenitudinea vitală şi justificarea prezenţei mele pe acest pământ.

Şi cred acum în durata iubirii noastre şi în împlinirea ei definitivă, aşa cum credeau odată Magii în steaua de la Betleem.

Dinu

P.S. Este o noapte adâncă şi răcoroasă ca un afund de fântână. Pe cerul toamnei călătoresc poate stele şi păsări migratoare. Noaptea aparţine anului 1942, an tulbure şi haotic, în care viaţa stă parcă mereu cu fruntea plecată spre moarte!

Şi în această noapte – în singurătatea unei bisericuţe de pe malul Dâmboviţei – ard alături două lumânări. Sunt amândouă drepte şi mlădioase, cu coif de aur pe creştetul lor, poposind în preajma icoanelor ca acei viteji care se închinau odinioară înainte de începutul luptelor.

Pentru cine ard aceste lumânări?

Pentru doi oameni tineri care s-au întâlnit, care s-au privit adânc în ochi şi care au pornit apoi împreună – strânşi unul lângă altul – spre viitorul lor comun.

Ajută-le, Doamne, pe drumul împlinirii!

3 XII 1942 [Bucureşti]

Dinu drag,

Am recitit scrisoarea pe care ţi-am scris-o asearã. Mi s-a pãrut cã nu exprimã toatã puterea sentimentelor ce le am faţã de tine. Am vrut sã cuprind iubirea mea pentru tine în cuvinte, însã n-am reuşit.

Tot ce-ţi scrisesem ştiai.

Ştiai cã încrederea mea în calitãţile tale sufleteşti e nelimitatã.

Ştiai cã talentul pe care-l ai m-a fãcut sã întrevãd ceea ce vei însemna tu pentru oameni, cu sau fãrã voia ta.

Ai simţit trezirea ce ai adus-o în tinereţile mele febrile.

Nimic nu-ţi aducea nou scrisoarea mea.

Şi poate totuşi era ceva.

Era reînnoirea fãgãduielii cã te voi aştepta pânã când vom putea fi împreunã în fiecare clipã.[1]

Fãgãduiala cã tot acest timp cât vom fi într-un fel departe unul de altul, voi cãuta sã te înţeleg mai bine şi sã mã perfecţionez pentru anii dragostei noastre.

Te rog mult sã mã ajuţi şi tu în nãzuinţa fiinţei mele de a te cunoaşte şi de a te împlini.

(Nu cumva sã-ţi spui în gând, la cetirea acestor gânduri cã mã subevaluez sau cã nu am încredere în tine…)

Eu mã voi ruga lui Dumnezeu sã-mi limpezeascã ochii şi sã fiu mereu treazã spre a vedea adevãrata cale a fericirii noastre.

Nelli

3 Comentarii

 1. Citind cele două scrisori și uitându-mă îndelung la poză, mi-am dat seama că mă simt ca într-o biserică. Poate pentru că ce își scriu aici Nelli și Dinu este ca o oficiere, doar că fără preot, a tainei cununiei. Este fascinant că deși erau atât de tineri și la începutul relației lor, care altfel cred că avea destule nesiguranțe, știau că sunt legați de ceva care este dincolo de voința lor și de orice.
  Și am avut acest gând: fie și numai citind cele două scrisori și știind mai departe care a fost destinul iubirii lor, ar mai putea cineva să creadă că nu există Dumnezeu? Ar fi putut hazardul să creeze ceva de amplitudinea acestei întâlniri?

  Și cât de frumoși sunt ei, fiecare și împreună, ce priviri au, câtă curăție, câtă delicatețe, cât farmec are Nelli și ce bărbat tulburător este Dinu, ce ochi adânci și ce expresie inteligentă are! Ce oameni!

 2. Viorica Nișcov says:

  Scrisorile sunt emoționante in sine prin altitudinea și candoarea sentimentelor reciproc exprimate si sunt emoționante prin faptul ca in datele lor substanțiale sunt rare. Sunt asemenea perlelor din adâncurile oceanelor. Ce șansă ca s-au întâlnit!

 3. Viorica Niscov says:

  Emoționante scrisorile! Doua suflete pereche! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace și lumina!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *