Wilhelm Dancă: Și cred și gândesc. Viitorul unui dialog controversat

Pentru cei aflați în căutarea adevărului, spectacolul lumii contemporane, dominat de scepticism și relativism moral, este unul descurajant. În fața acestei crize profunde, nevoia de repere devine cu atât mai acută. Pentru a le descoperi, trebuie să reînvățăm să ridicăm privirea spre înălțimile metafizice, să îmbrățișăm viața spirituală în alianța ei cu cea intelectuală.

În această carte-îndemn, armonia dintre credință și rațiune – cu rădăcini adânci în istoria creștinismului, de la Sfinții Părinți și Toma de Aquino până la Papa Ioan Paul al II-lea – este readusă în actualitate, prin semnificațiile sale cardinale. Pe baza acestei armonii, care întărește dialogul între minte și inimă, poate fi clădit un proiect antropologic creștin de reînnoire spirituală, centrat în jurul binelui comun și invitând la contemplarea și bucuria adevărului, pe urmele unor figuri călăuzitoare precum Anton Durcovici, Vladimir Ghika, Battista Mondin și Antonio Rosmini.

„În volumul Și cred, și gândesc mă adresez oamenilor care au avut curajul să facă o alegere religioasă, sfidând concepția sau stilul de viață la modă. Prin asemenea experiențe dificile și fascinante au trecut mulți prieteni de‑ai mei; m‑am gândit la ei când am decis să public această carte”.

„Cu ajutorul credinței, rațiunea poate cuprinde orizonturi mai mari, iar credința, bazându‑se pe rațiune, devine mai solidă, mai autentică”.

„Ceea ce caracterizează lectura interioară a icoanei este implicarea în ceea ce ea arată şi abandonarea privitorului în darul pe care ea îl oferă, ca în lectura divină a cuvântului scris. În acest fel, apare o relaţie interpersonală între spectator şi acela pe care icoana îl arată prin invizibilul ei.”

„În măsura în care cultivă legătura omului cu adevărul ontologic (esenţa lumii) şi cu Dumnezeu, rugăciunea întemeiază virtuţi şi valori spirituale, fără de care societatea umană intră în decădere. Rugăciunea susţine refacerea omului şi a raţiunii sale bolnave, reclădirea societăţii pe valori.”

„În Evanghelia Sfântului Ioan, credinţa deschide calea unei cunoaşteri şi înţelegeri mai adânci şi favorizează, pe această cale, o legătură strânsă cu persoana cunoscută, legătură care se împlineşte în iubire.”

„Mesajul principal al cărții este acesta: în drumul către Dumnezeu, omul are nevoie și de credință, și de rațiune. Prin dialogul cu credința, rațiunea omului se lărgește, se îmbogățește; omul dobândește curajul de a‑și îndrepta privirea spre lucrurile înalte. Prin dialogul cu rațiunea, credința omului se purifică de iraționalul agresiv, de mitologicul bolnăvicios, de fundamentalism; omul devine mai autentic, mai curat, mai caritabil”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *