Mâncărurile copilăriei

O foarte frumoasă idee și o foarte…gustoasă anchetă culturală publică, recent, Formula AS.

AICI: https://www.formula-as.ro/2021/02/23/farfuria-cu-fericire-mancarurile-copilariei/

 

Mai jos, un fragment din aceasta, reteța de la Ioan T. Morar -” Găluștile tăuţăști ale Bunii”

”Bunica mea din partea mamei, „Buna”, cum îi ziceam toți nepoții, a trăit toată viața la Șeitin, unde m-am născut și eu. După ce a murit Taica, bunicul meu, mama n-a vrut s-o lase pe Buna sin­gură, așa că i-a propus să se mute cu noi, în Bujac, un cartier mărginaș al Aradului. Singura condiție pentru a se muta la noi i-a fost comunicată tatălui meu: „Todore, vin dacă faci cuptor de pită!”. Și tata, zidar cu „com­pe­tențe” de șamotor, i-a făcut cupto­rul. Ani de zile am mâncat pâine făcută aca­să, rudă bună cu „pita de Pe­cica”, vestită în Arad. Când încălzea cuptorul, în aștep­tare, din același aluat, Buna făcea „lângălău” (un pre­parat care azi îl poți găsi la restaurantele italienești, sub nu­mele de foccacia). Lângălău frecat cu ustu­roi și cu puțin ulei pe el… O mi­nunăție!!! Dar mân­ca­rea de frunte a Bunii erau gă­luștile tău­țăști. Numele vine de la tăuții din Nădlac, adică de la slo­vaci, o minoritate numeroasă acolo. Nu știu cum a venit rețeta de la Nădlac la Șeitin, cum a străbătut cei cinci kilometri, cu trenul, pe jos, sau cu cociile trase de cai…

Am auzit că, uneori, la piața din Arad, mai vin câteva gospodine cu găluște tăuțăști de vânzare. Abia aștept să ajung să cumpăr câteva și, muș­când din ele, să-mi recuperez o parte din copilărie și, cine știe, pen­tru o clipă, să o revăd pe Buna sco­țând pâinea din cuptor”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *