La Bord – un (alt)fel de jurnal. (La) Ancoră

„Ancoră” Instalația de ancorare face parte din sistemul care asigură lupta pentru vitalitatea navei. Rolul ei este de a menține nava într-o poziție fixă, aleasă anume, de regulă în zone cu adâncimi mici, chiar și pe vreme rea, la adăpost.

„Ancoră” se asociază în principiu cu noțiuni, aspecte, pozitive: stabilitate. Face trimitere către „siguranță” sau „realism”(ancorat în realitate).

Nu la fel stau lucrurile cu „La ancoră”.

Fie că o plantăm în timp înainte de încărcarea navei, la începutul voiajului, fie la sfârșit înainte de descărcare, „La ancoră” se construiește ca o sincopă, o intîrziere, o amînare. Perioadă de așteptare ce lasă să se strecoare o stare incertă, de nesiguranță. Nava împreună cu echipajul ei au menirea de funcționa în mișcare. Deplasându-se de la A la B cu folos. Ori „La ancoră” pune această paradigmă între paranteze, anulând-o.

O prepoziție transformă viclean un obiect, preponderent folositor, într-un loc, o circumstanță spațială inutilă, distructivă.

Un caz asemănător dar într-un fel răsturnat este „(A)casă”.

„Casă”, de cele mai multe ori cu caracter temporar, chiar efemer, poate fi oriunde, orice, oricum în lipsa acelui „Ancoră”.

În „Casă” trăiești cumva un paradox, fiind „La ancoră”, într-o eternă așteptare cu bagajele nedesfăcute. Fără o „Ancoră”. Dezrădăcinat.

„Acasă” este, în esență, „cum”. Cum te simți, vorba unui prieten drag: tu în pielea ta? Cum te respectă semenii? Cum te văd vecinii? Cum îți țin calea pe uliță ca să stea la taină? Cum și dacă te doresc ai tăi? Cum te (re)cheamă cînd ești departe?

„Casă” poate fi alienare dar este o alinare atunci cînd îți permite să fii „Acasă” oricând. Cea mai bună relație între cele două este o juxtapunere perfectă.

Poate că cei care jonglează eficient cu acest binom Casă-Acasă sînt navigatorii. Pentru ei nava este Casă iar casa este Acasă.

Tocmai de aceea „La ancoră” are un gust amar. Este o rană deschisă atunci cînd se așează, de-a curmezișul, in fața ușii de Acasă.

Pozele 1,3,4 curtoazie a site-ului Pixaday.com

Un comentariu

  1. To desire nothing beyond what you have is surely happiness.
    Aboard a boat, it is frequently possible to achieve just that,
    you definitely delivery to your sailors.
    That is why sailing is a way of life, one of the finest of lives.
    @respect

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *