La Bord – un (alt)fel de jurnal. Spre Sankt Petersburg

Odată nava încărcată la capacitate maximă, cu pregătirile de voiaj încheiate, ne desprindem de chei, așezîndu-ne la drum către Sankt Petersburg, destinația finală.

Sîntem binecuvântați cu o vreme plăcută, Atlanticul de Nord arătându-se primitor de data asta. Nava valsează găsindu-și drum pe lîngă spectaculoasele coaste cu înălțimi domoale, excesiv de înverzite, ale Irlandei

Ne strecuram apoi pe lîngă coastele vestice ale Scoției, lăsând în urma, pe stînga/babord, Insulele Hebride exterioare iar pe dreapta/tribord, printre Hebridele, Insula Islay „Regina Hebridelor”, renumită pentru gama largă de whiskey afumat(am zis Scoția, nu?). Urmîndu-ne cursul costier atingem partea de nord a Scoției și ne pregătim să intrăm în Marea Nordului prin renumitul culoar Pentland Firth, la sud de arhipelagul Shetland. Această zonă este foarte periculoasă pentru navigație. Curentul de maree atinge și 12 noduri(aprox. 22 km/h) la sizigii(lună plină și/sau lună nouă pentru neinițiați).

Marea Nordului ne intîmpină cu o pătură deasă de nori.

Traversarea Mării Nordului, prin partea ei septentrională, presupune un adevărat slalom printre multitudinea de platforme care au apărut ca urmare a fenomenului „Dutch Fever”. După ce tangentăm sudul Norvegiei, beneficiind de o vreme prielnică în continuare, curgem prin strîmtorile Skagerak și Kategat către Marea Baltică, nu înainte de a ne face loc prin culoarele daneze Great Belt și Little Belt. Condițiile meteo se mențin favorabile, Baltica este primitoare în ciuda faptului că, aici, iarna este deja la ea acasă, așa că după o călătorie scurtă ajungem la destinație.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *