Cezar Ioan: Connaisseur fara ifose (4)

Am întâlnit mulți oameni care declară – ferm încredințați că așa stau lucrurile – că lor le e imposibil ca vreodată să ajungă să se priceapă la vin – să-i detecteze aromele, gustul, vârsta, locul de origine și calitatea. Ei, bine, cred că eu sunt una dintre dovezile vii că nu e așa! Orice om obișnuit, care poate să miroasă o mâncare, poate ajunge să se priceapă la vin – dacă înțelege că trebuie „să priceapă”, și nu doar „să simtă”.

(…)

…vinul nu este unul dintre acele gusturi pe care le apreciezi încă de la naștere, ci trebuie să-l înveți, să te obișnuiești cu el, ca să îți placă. „It’s an acquired taste”, este un gust „dobândit”, cum spun anglofonii. Și-atunci, dacă tot e un gust „pe care îl înveți”, de ce să nu-l înveți bine? Sigur că e nevoie de practică – și pentru asta recomand călduros oricui să ia parte la cât mai multe evenimente de degustare organizate în wine baruri, restaurante sau la crame –, dar înainte de practică tot e bine să afli câteva lucruri.

Connaisseur fara ifose

Editura Gastroart, 2019

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *