Cezar Ioan: Connaisseur fara ifose (3)

vinul nu este doar o substanță alcoolică oarecare, cu proprietăți calorice și „intoxicante”, ci poartă în el și o încărcătură semnificativă de civilizație. Când îl savurezi, e bine să ai și acest aspect în minte. Sigur, nu pretinde nimeni ca, înainte de fiecare înghițitură, să stai un număr impus de minute și să meditezi la stele, la soarta omului pe pământ ori la nemurirea sufletului. Dar nici să-l dai „de dușcă”, precum bei apa.

(…)

În „tribul iubitorilor de vin” ne place armonia: echilibrul între arome și gusturi cât mai plăcute, în care nimic să nu iese în evidență „ca un deget în ghips”: nici aromele, nici gustul, nici corpolența, nici senzația de după. Ne place nu tăria ori intoxicația alcoolică, ci senzația de echilibru, într-un întreg pe cât se poate de gustos, în care aromele olfactive inițiale sunt confirmate de cele gustative, vinul se dezvoltă și se dezvăluie apoi în gură și lasă după înghițire o senzație plăcută… Uneori poate chiar stârnește și un moment de reflecție.

Connaisseur fara ifose

Editura Gastroart, 2019

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *