Cezar Ioan: Connaisseur fara ifose (1)

Alo?!? Scuze, ai două minute? Sunt – într-un – supermarket – și – nu – știu – ce fel – de – vin – să – iau – pentru – diseară – poate – mă – ajuți – și – pe – mine…

Pățesc asta aproape în fiecare weekend în ultimii 17 ani, de când eforturile mele de a mă ocupa de domeniul vinului au devenit cunoscute – mai întâi prietenilor apropiați (care au râs de mine – mult – că încerc să-mi fac din viciu profesie; unii mai râd și acum) și apoi și altora.

(…)

Așa că… iată-ne! Cărticica asta – desigur incompletă și probabil uneori eronată – le e dedicată prietenilor mei și îți e dedicată ție, ca o invitație la cunoaștere, cât pot eu de simplu și, desigur, subiectiv. În funcție de cât de multe pagini reușești să citești, sper că vei ști cum să înveți despre vin, cum ar trebui să arate un vin bun și cum e un vin pe care e mai bine să îl privești cu maximă precauție. Vei ști cum să vorbești, cum să cauți și cum să ceri un vin care să fie pe placul tău. Și cam cât trebuie să coste. Vei simți când cineva te îmbrobodește (la preț sau la calități închipuite ale vinului). Vei ști cum să asortezi un vin la o mâncare și vei înțelege de ce unele vinuri sunt cum sunt. Vei înțelege mai mult din tot ce este dincolo de vin, chiar.

Vei intra, practic, într-un mare „trib al iubitorilor de vin”. Iar acolo vom fi aproape frați.

Connaisseur fara ifose

Editura Gastroart, 2019

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *