Sophia Leopold cu o nouă expoziție ȋn Toronto

Am mai scris ȋn „LaPunkt” despre pictorița Sophia Leopold, care, pe 16 decembrie 2019 împlinește 11 ani.

01-Afis-2019https://www.lapunkt.ro/2016/04/sophia-leopold-pictoriță-de-la-3-ani/

https://www.lapunkt.ro/2018/10/dialog-veronica-pavel-lerner-sophia-leopold/

Dar ea pictează de la trei ani și imaginația ei pare să se îmbogățească odată cu vârsta. Aproape în fiecare an a avut expoziții, uneori chiar mai multe. Și nu numai la Toronto, unde locuiește, ci și în alte părți

Recent a expus 29 de picturi în cadrul manifestării de trei zile „Le Salon du Livre de Toronto„. Cum Canada este o țară bilingvă, deși Toronto este, în principal, un oraș de limbă engleză, au loc manifestări culturale și în limba franceză, la care sunt aduși cu școala elevi din Toronto, pentru a fi educați în cultura bilingvă a țării. În prima zi a Salonului Cărții Franceze, de exemplu, au venit 600 de vizitatori care, evident, au vizionat și tablourile Sophiei, iar ea le-a explicat, cu răbdare, nu numai ce reprezintă desenele ei, dar mai ales ce a motivat-o pentru a da formă și culoare gândurilor pe care, apoi, le-a desenat.

Expoziția prezintă o selecție de 29 de picturi, cuprinzând lucrări trecute și recente. Am ales astăzi, ca ilustrare a celor câteva rânduri despre artistă, afișul, care o reprezintă pe Sophia alături de pictura intitulată „Pisica mea” (își dorea o pisică și, dacă n-a avut-o, și-a desenat-o!) și alte două lucrări, care, alături de celelalte, impresionează nu numai prin combinația fericită de forme și culori, dar și prin multitudinea de idei pe care le sugerează. Umorul Sophiei se simte în toate lucrările ei. De altfel, de multe ori râde ea însăși în timp ce lucrează, amuzându-se de caricaturizarea subiectului ales.

Un exemplu în acest sens este lucrarea „ Magazinul de artă„. Sophiei îi place să-și aleagă singură materialele pentru pictură. În tabloul reprezentând un magazin de artă, în stânga e vânzătorul, reprezentat ca un copac. Practic, Sophia l-a văzut ca pe un „băț”, insensibil la artă: el doar vinde. Ochii lui mari urmăresc ce se întâmplă în magazin. Din gură se văd niște colți, dar nici urmă de zâmbet. Comerciant. În rest, însă, desenul explodează de însăși bucuria fetiței de a fi în magazinul cu alei în care sunt expuse tot felul de mărfuri colorate și atrăgătoare

Un alt tablou care sugerează imaginația ei debordantă este „Profesorul meu de artă„. Sophia ia lecții de desen cu un profesor care are un nas foarte mare, conturat fără sfială de Sophia. Profesorul zâmbește și pare a fi un om la care Sophia ține, pentru că ei îi place muzica și pentru că, poate, profesorul o încurajează să asculte muzică în timp ce pictează. Și poate că profesorului îi place și dansul, sau Sophia desenează dansul numai facând o asociație de idei cu muzica. Nu știm.

03-Profesorul-meu-de-artăNu-l cunosc pe profesor și nici n-am vorbit cu Sophia despre el, dar îmi vine să cred că asemănarea dintre modelul de carouri desenat de artistă în dreapta sus, în stânga jos și sub nasul profesorului nu e întâmplătoare. Face el parte, oare, din explicațiile profesorului despre culori și forme? Nici asta nu știm. Dar…ce importanță are? Chiar dacă noi nu identificăm exact semnificația, tabloul emană bucuria și prietenia pictoriței cu profesorul, iar echilibrul coloristic oferă privitorului o mare plăcere.

Sophia, deși conștientă de talentul ei, e un copil modest. Foarte comunicativă (în cele 4 limbi pe care le vorbește: engleză, franceză, română și maghiară), e gata să împărtășească tot ce vede, simte, aude. Vara, când se plimbă cu părinții, face desene pe nisip – lângă lacul Ontario, iarna desenează pe zăpadă. Am întrebat-o anul trecut dacă nu-i pare rău că zăpada se topește și dispare desenul și mi-a răspuns că mama ei fotografiază desenul, el nu se pierde. Iar mama ei mi-a povestit cum odată, după ce Sophia a făcut un desen pe nisip, cineva i-a luat bățul. S-a necăjit, dar încetișor s-a consolat, spunându-i mamei că bățul poate să i-l ia oricine, nu însă și capacitatea de a desena cu el!

De ziua ta, Sophia, îți doresc să-ți păstrezi umorul, dragostea pentru artă și bucuria de a transmite celor din jur, prin pictură, formele și culorile imaginației tale!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *