Close-up: Martin Scorsese, “ The Irishman”

“ The Irishman” este testamentul unei arte cinematografice: cadrele de final ale peliculei lui Martin Scorsese marchează îndepărtarea, definitivă, de o vârstă şi de un stil. “ The Irishman” este textul vizual în care Scorsese adună obsesiile unei întregi cariere. Recapitularea de acum închide un cerc şi oferă imaginea unei epopei desenate cu acea complexitate narativă ce poate doar exaspera pe spectatorul leneş.

“ The Irishman” nu este o capodoperă, după cum nu egalează decât în câteva momente paroxismul vizionar din filmele anilor 1990. Se simte, la Scorsese, ca şi la actorii săi de legendă, o trecere către un nivel ce privilegiază detaşarea melancolică în defavoarea acţiunii şi a brutalităţii. Ceea ce rămâne neatins şi fascinant, la De Niro, Pacino şi Pesci, este capacitatea lor de a oferi personajelor lor acea umanitate ambiguă, dincolo de unidimensionalitate şi caricatură. Asasinul , sindicalistul megaloman şi veros, şeful mafiot nu sunt şabloane, ci ipostaze ale unui omenesc ce cunoaşte îndoiala şi dilemele.
“ The Irishman” adună, în pântecele sale uriaşe, firele marii şi mici istorii. Ridicarea şi prăbuşirea crimei organizate este parte din acest tablou polifonic. Filmul lui Scorsese poate fi citit, simultan, ca un roman al iniţierii, ca un roman de mistere şi ca un roman documentar. Dialogul cu imaginile de epocă este dialogul cu materia din care se hrăneşte materia artei lui Scorsese. Complexitatea arhitecturală a filmului este reflectarea ambiţiei de a transcrie multitudinea de voci a unei epoci.

“ The irishman” este, probabil, capătul de linie al unui drum ce combină, magistral, tradiţiile europene şi americană. Eposul lui Scorsese evocă tentativa lui Sergio Leone din “ Once upon a time in America”. Rigoarea codului onoarei se pierde şi supravieţuitorii nu îşi mai pot găsi locul într-un univers ale cărui reguli le sunt străine. Tainele se duc o dată cu ei în mormânt. Fidelitatea faţă de cei care nu mai sunt este cea din urmă sfidare a lor. ( Ioan Stanomir)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *