Premiul Uniunii Europene pe 2018. Monica Lovinescu și Ioana Pârvulescu

19 noiembrie este ziua în care s-a născut Monica Lovinescu, de la a cărei naștere se împliesc 95 de ani. Luna aceasta vocea ei a fost din nou auzită, metaforic vorbind, în Europa.

Concursul de proză scurtă, cu 36 de concurenți din 26 de țări europene, dedicat împlinirii a 10 ani de la întemeierea Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, a fost câștigat de povestirea O voce / A voice de Ioana Pârvulescu (traducere în engleză de Mihnea Gafița). Din motivația juriului menționăm: ”A voice is an exceptional story that moves readers deeply to feel the importance of freedom for Europe before and after the Cold War.”
Tema concursului a fost A European Story, într-o proză de maximum 2000 de cuvinte, din orice epocă, bazată pe o valoare europeană. Proza Ioanei Pârvulescu, cu dedicația ”Pentru Monica L.”, este centrată pe ideea de libertate, în particular pe libertatea cuvântului.

Din România a mai concurat și Claudiu M. Florian, cu proza cu nuanțe satirice Moștenirea (scrisă în limba germană).
Premiul Uniunii Europene pe 2018 a fost stabilit de către un juriu internațional de specialitate, alcătuit din: Liana Sakelliou (Grecia), președinta juriului, Maria-João Costa (Portugalia), Nina George (Germania), Juancho Pons (Spania), Cathy Rentzenbrink (Marea Britanie).

Pe lângă acest premiu a mai fost acordat un premiu de popularitate bazat pe voturile on-line ale cititorilor, luat de Jelena Lengold din Serbia și unul pentru Moștenirea Culturală europeană, dat tot de juriul de specialitate, și luat de Lidija Dimkovska din Macedonia.

EUPL

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *