În perioada 25-29 iunie 2018, are loc la București cea de-a VIII-a ediție a Conferinței Societății pentru Studii Românești, eveniment organizat în parteneriat cu Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice (ASE) din București.
Întitulată #Romania100: Looking Forward through the Past, conferința cristalizeză un efort cumulat de reflecție critică asupra celor 100 de ani de la formarea României Mari. Conferința este găzduită de Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice (ASE) din București (Piața Romană, 6) și reunește 435 de participanţi din SUA, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Canada, Irlanda, Franța, Italia, Bulgaria, Danemarca, Austria, Olanda, Turcia, Belgia, Serbia, Rusia, Grecia, Suedia, Slovenia, Spania, Georgia, Australia, Spania, China, Japonia, Taiwan, Republica Moldova şi România. Conferința din 2018 este cea mai mare din cele organizate până acum de SRS.
La 100 de ani la Marea Unire, la aproape trei decenii de la căderea comunismului şi la câţiva ani de la integrarea europeană, românii din ţară, din regiune și din diasporă sunt din ce în ce mai integraţi într-o Europă interconectată şi în instituţii şi practici globale, în plan economic, politic, istoric, cultural, social, educaţional și ideologic. Conferinţa SRS 2018 va încuraja perspective venite din domeniile istoriei, sociologiei, ştiinţelor politice, relaţiilor internaţionale, antropologiei şi lingvisticii, cu o atenţie deosebită acordată contextualizării şi analizelor sociale şi culturale, globalizării economice, migraţiei şi chestiunii diasporei, provocărilor educaţionale, politice şi sociale, literaturii şi artei ca mijloace de comunicare. Printre temele sesiunilor de comunicări (grupate în aproximativ 80 de paneluri parelele pe parcursul celor cinci zile) amintim: istorie globală, istorie locală, memorie de tranziţie, democratizare; naționalism și regionalism; chestiuni lingvistice în România contemporană, aspecte identitare şi etnice în România de după 1918; accesul la informaţie în România post-comunistă; cetăţenie, migraţie şi integrare europeană în Republica Moldova, între altele.
Vorbitori principali vor fi Katherine Verdery, care își va împărtăși „Gânduri[le] asupra unui secol de supraveghere”, și Vintilă Mihăilescu, cu un discurs întitulat „De la societatea țărănească la cea post-țărănească. Amprenta rurală asupra construcției naționale”.
În deschiderea conferinței, pe 25 iunie, 13:00, la Cinematecă, str. Ion Câmpeanu 22, va avea loc proiecția filmului Țara Moartă: fragmente de vieți paralele, urmată de o discuție: „Istoriile dificile ale lui Radu Iuda – ficțiune, istorie, arhivă”; participanți: Irina Livezeanu, Radu Jude, Valentina Glajar, Viorel Achim, Alina Pavelescu, Cezar Popescu. De asemenea, la 17:00, 25 iunie, va avea loc proiecția filmului Sieranevada și o discuție cu regizorul Cristi Puiu (Cinemateca, str. Ion Câmpeanu 22).
Programul conferinței poate fi consultat aici: https://society4romanianstudiesdotorg.files.wordpress.com/2018/06/srs-conf-website-final-short-version-compressed.pdf
Fondată la Washington DC, în 1972, SRS este cea mai importantă organizaţie internaţională de studii româneşti, cu membrii cercetători şi specialişti în ştiinţe umane din SUA şi Europa. Pentru informații despre SRS, vizitați www.society4romanianstudies.org.