Să se amâne centenarul!

Tocmai am aflat din presă că Minstrul Culturii l-a demis pe secretarul de stat coordonator al centenarului Unirii. Cred că la motivele invocate, “lipsa unui concept unitar și a obiectivelor coerente”, nu ai ce obiecții să aduci.

Nimic mai justificat pentru o demitere! În sfârșit, nu mai este invocată mantra programului de guvernare pentru această măsură. Dar trebuie să luăm măsuri! Chiar nu putem să trecem așa prin istorie. Nici nu știu și nici nu mă interesează ce și dacă mai este altceva în spatele acestei decizii… Faptul că în acest moment al anului în care ar trebui să sărbătorim centenarul Unirii din 1918 nu se întrevede mare lucru, mi se pare un motiv suficient. Desigur, există mici proiecte, independente de tulbur-viziunea celor care administrează în acest moment România. Aș aminti numai suplimentul de istorie dedicat centenarului pe care Cristian Pătrășconiu îl coordonează în România Literară lună de lună. Dar în afara câtorva initiative pierdute în gâlceava spațiului public românesc nu prea observ, din păcate, nimic. Trebuie să luăm grabnic măsuri! A fost demis un secretar de stat. Dar nu este suficient. Propun să se amâne centenarul!

Ați spune că nu se poate face așa ceva, dar cred că este ceva perfect realist. Când vine vorba de istorie, ne-am mai jucat de atâtea ori cu cronologia… Am sărbătorit cu mare fast prin anii ‘80 două milenii de la formarea statului național-unitar al lui Burebista sau am scurtat cel de-al Doilea Război Mondial cu o sută de zile pentru că am întors armele împotriva Germaniei naziste. În plus, am făcut de atâtea ori cincinalul în patru ani și jumătate… De ce n-am putea sărbători centenarul la o sută și ceva de ani?

Anul ăsta chiar nu suntem pregătiți. Simpla ridicare de statui, spectacole și serbări pășuniste sunt cam nepotrivite pentru marcarea Unirii de la 1918. Nu avem concept, nu avem obiective cum a spus ministrul… Este obligatoriu să se amâne centenarul! O comisie parlamentară, specială desigur, ar putea oricând să vină cu un proiect de lege care să-l programeze peste vreo 2-3 ani sau chiar mai mult. Ceea ce am face anul ăsta ar fi ceva improvizat și cam nepotrivit. De pildă, cum credeți că dă faptul că la 100 de ani de la Unire ne îndepărtăm de Europa mai mult decât oricând?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *