Romulus Rusan– Istorie, Memorie, Memorial. Sau cum se construiește un miracol (3)

Poate nicăieri mai convingător ca la Sighet nu se pot vedea ravagiile pe care cele două totalitarisme ale secolului 20 le-au aruncat asupra unor populaţii care anterior trăiau în relaţii de vecinătate tolerantă. În decurs de 15 ani, toate aceste relaţii au fost date peste cap, şi această tragedie poate fi observată în orăşelul din nord ca într-o picătură dintr-un ocean.

Vreau să spun că, de la început, Memorialul Sighet a fost conceput nu ca un memorial al penitenciarului şi al deţinuţilor de aici, ci ca unul privind întregul sistem concentraţionar din România şi din celelalte ţări aflate în lagărul sovietic, şi că nu s-a limitat la partea propriu-zis privitoare la detenţie, ci la analizarea instaurării comunismului în ţările satelite Moscovei şi la felul cum acesta a evoluat, cum s-a diferenţiat, cum a fost combătut.

Ţările ex-comuniste au deja o sală dedicată istoriei lor din timpul comunismului, avem o sală despre „Solidaritatea” polo-neză, pregătim o sală despre disidenţii sovietici, alta despre „Primăvara de la Praga” şi încă una despre mişcările anticomu-niste din RDG (din 1953, din 1988-1989). Am dori să realizăm o sală de muzeu despre revoluţia din Ungaria anului 1956, am avut relaţii cu Institutul Revoluţiei de la Budapesta, întrerupte prin decesul regretatului Andras B. Hegedüs, şi pe care le vom relua.

Practic, crearea Memorialului a mers în paralel cu crearea băncii de date necesare muzeului, prin intermediul Centrului nostru (Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului), funcţionând, ca şi muzeul propriu-zis, sub egida Fundaţiei Aca-demia Civică.

(pagina 41)

 

ROMULUS RUSANIstorie, Memorie, Memorial sau Cum se construiește un miracol; cuvînt înainte – Ana Blandiana, editor – Ioana Boca, Editura Fundația Academia Civică, 2017

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *