Behind the Candelabra – The Impossible Dream

Pentru un biopic despre un om care se ghida dupa deviza Too much of a good thing is wonderful si pentru care a fi over-the-top era dogma, Behind the Candelabra este un film de un echilibru rafinat. Fara a fi un vehicul de promovare a drepturilor homosexualilor, prezinta povestea de iubirea dintre doi barbati. Fara a exagera, include chiar si secvente intime pentru a surprinde chimia dintre cele doua personaje. Fara a fi melodramatic, ci doar onest, filmul documenteaza relatia de la momentul intalnirii la finalul ei. Este povestea unui vis imposibil, construita autentic, accentul fiind pus mai degraba pe emotiile umane decat pe acuratetea faptelor istorice.

Filmul este inspirat din cartea lui Scott Thorson, iubitul lui Liberace, (jucat in film de Matt Damon): Behind the Candelabra: My Life With Liberace, iar titlul face referire la viata artistului din spatele scenei la doua niveluri: odata la relatia dintre cei doi si apoi la faptul ca Liberace a fost probabil cel mai expus barbat gay din America. In anii ’70, homosexualitatea era inca un subiect extrem de tabu, iar publicul de la spectacolele sale apartineau genului neiertator fata de astfel de alegeri personale. Dar Liberace a reusit sa se ascunda, castigand chiar si cateva cazuri impotriva jurnalistilor care au indraznit sa faca vreo aluzie la „identitatea” sexuala. In schimb, Liberace se folosea de homosexualitate ca o componenta a spectacolului sau – evocatoare in acest sens este anecdota despre tuxedo-ul negru – contestand si provocand innuendo-ul, impunandu-si stilul sau flamboiant, ca expresie a sensibilitatii sale.

Ceea ce reuseste Behind the Candelabra este sa surprinda adevarul emotional al momentelor sale artistice, si sa demonstreze ca sub tot sclipiciul, machiajul si toate zorzoanele care alcatuiau on-stage persona pentru a oferi publicului placere, se ascundea umanitatea, o personalitate cu inima de aur si ego de otel. Iar relatia cu Scott este un vehicul prin care atat latura luminoasa, cat si cea intunecata ies la suprafata. Privind in ansamblu, filmul arata evolutia a ceea ce a fost in fapt o casnicie, cu toate complexitatile sale, care aduce celor implicati atat bucurie, cat si anxietate si durere. E vorba despre doi oameni singuri care intra intr-o relatie nu doar tranzactionala – cu toate ca si acest aspect este evidentiat – ci sincera, autentica, tandra si mai ales fragila. Scott nu rezista aproape deloc farmecelor lui Liberace, aceleasi pe care artistul le foloseste si pe scena pentru a-si convinge si atrage spectatorii. Filmul este construit in jurul anilor pe care cei doi barbati i-au petrecut ca un cuplu, de la primele clipe pana la ultimele zile de lupta, si surprinde nevoia agonizanta pe care fiecare dintre ei o avea pentru celalalt barbat, pentru a fi inteles si vazut de partener asa cum era. In anumite momente, relatia pare mai degraba un clash dintre Scott si persona larger-than-life a lui Liberace (Michael Douglas, multi-premiat pentru acest rol), insa tendintele de diva ale tanarului ce reies la suprafata in momente cheie (in alungarea baiatului din casa, de exemplu) arata ca era un partener pe masura pentru artist.

Viziunea pe care Scott o are la inmormantarea lui Liberace – artistul pe scena, cantand The Impossible Dream – mi-a adus aminte de o replica dintr-un film: chiar daca doi oameni se iubesc, nu inseamna ca vor ramane impreuna pentru totdeauna. Povestea lui Scott & Liberace este pe de o parte trista, fara Happy Ever After, dar si victorioasa, pentru trairea completa a unui vis imposibil de iubire.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *