Tango vs. violenta împotriva femeilor

Astăzi 14 Februarie 2013, un miliard de femei vor dansa şi vor face asta împotriva tuturor acelora care au deprins să aibă reacţii violente împotriva partenerelor lor. Femei din toată lume și partenerii lor, oameni din mai bine de 177 de state participă la această mişcare, peste 13.000 de organizaţii. Nu, nu este un miliard de like-uri, sunt un miliard de femei care vor dansa în acea zi. În Bucureşti, aceasta se va întâmpla la biblioteca naţionala la ora 7 pm.

De ce tango ? Pentru ca tangoul este orice altceva decât violență. El este înțelegere mai presus de orice. Nu puține cupluri din ziua de azi ar avea nevoie de ceva terapie… prin tango. Ei ar învăța astfel că fiecare gest îl afectează pe celălalt, că fiecare pas, fiecare întoarcere, ba chiar și fiecare privire și fiecare cuvânt. Ei ar învăța că un cuplu este mai mult decât cotidianul prozaic și că armonia produce satisfacție chiar și atunci când e vorba numai de gest.

În nevroza cotidiană uităm cel mai adesea de ceilalți și uneori chiar și de noi înșine. Asta se vede zi de zi. Suntem tot mai cocârjați de viață, de griji, de stres. Privim mai mult în pământ și arareori îi privim pe ceilalți. Și chiar dacă îi privim nu îi vedem, și dacă îi vedem nu îi înțelegem. Totul a devenit un monolog chiar si atunci când de Valentine’s Day… Iar de aici la ceartă și în cele din urmă la violență nu mai e mult. Tangoul însă.. este orice altceva decat toate acestea, și de altfel altceva decât tot acest cotidian.

Iar în România… D-zeule! în România statisticile sugerează că violența în familie a devenit regula și nu excepția. S’au stabilit amenzi și chiar posibilitatea unor ordine de restricție care să protejeze victimele dar nu întotdeauna aceste măsuri dau rezultate pentru că ele afectează cel mai adesea și familia. Ceea ce aș face eu, aș obliga agresorul la 3 luni de curs de tango. Nu, nu este o pedeapsă ci doar terapie. Vă puteți imagina afișul: Școală de dans, cursuri de tango de începători, avansați și … cei cu program obligatoriu.

În astă seară probabil că multe cupluri vor ieși să sărbătorească de sfântul Valentin patronul îndrăgostiților. Nu importă aici de ce nu de Dragobete sau de vre’un alt sfânt mai autohton. Cert este că vor ieși în oraș cu această ocazie. Ei bine, sfatul meu pentru tinerele emoționate din această seară este de a’și întreba partenerul ce parere are despre tango. Nu dacă știu sau nu să danseze tango ci dacă ar vrea să știe.

 

One Billion Rising Tango – București, 14 Februarie 2013, Biblioteca Națională, 7pm.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *