2 like. 2 share. 2 facebook.

In martie 2008 imi deschideam contul de facebook. Fusesem la o bursa in Anglia si, pentru a tine legatura cu noii prieteni, am imprumutat de la ei aceasta idee, cu toate ca si Romania isi intorsese armele impotriva Hi5-ului, devenit demodat. Initial, eram timid fata de facebook, la fel cum resimteam ca sunt si prietenii mei, scriam putin, like-uiam discret si incercam sa am un comportament rezevat.

Dupa care a venit valul maret: am trecut de la utilizator legat de un laptop, la smartphone. La fel ca toti prietenii mei a inceput hemoragia: poze din vacante, de la petreceri, check-in la fiecare strada, pub, colt de bloc. La un moment dat mi-am activat o functie pe telefon care imi spunea cine a mai fost in acel loc. Tot acest comportament imi era incurajat, primeam acea validare din partea prietenilor mei virtuali – primeam like-uri. La randul meu, am inceput sa accesez butonul like. De acum, lucrurile au intrat intr-o noua era. Postarile pe wall si absenta like-ului puteau sa constituie un motiv de suparare intre amici.

Daca pana acum intrebari precum ce ii place sa faca persoanei astea? unde calatoreste? cu cine? la ce restaurante mananca? eventual ce? iti cereau munca serioasa de documentare si, cum ar zice oamenii de marketing, si de teren (discutii cu vecinul, colega etc), acum toate isi aveau raspunsul intr-un singur loc – pe contul de facebook.

Dar, lucrurile continua sa evolueze: oamenii se casatoresc, fac copii si vor sa impartaseasca totul cu prietenii lor. Si, in felul asta sunt un participant activ la cresterea copiilor prietenilor mei: cand au facut primii pasi, cand au fost la serbare, cand au primit cadouri. Ba mai mult aflu ce lucruri traznite au spus.

Te provoc acum la un exercitiu de imaginatie! Cum ar fi daca toate astea s-ar aplica si in cazul tau,detinator constient de cont? Daca s-ar sti ca la 7 ani ai reusit sa faci pe tine la un film de groaza? Si informatia asta o poate afla toata lumea: seful tau, subalternii tai, actualele si potentialele tale iubiri, vecinii de bloc. Daca ar exista si o poza concludenta cu sute de like-uri si comment-uri?

Internetul are o mare calitate/defect – nu uita nimic. Tot ceea ce scrieti despre cei mici, toate pozele pe care le atasati pe net vor ramane acolo disponibile si la varsta la care copilul va incerca sa isi construiasca o identitate. Asteptati-va ca in 10 – 15 ani sa aveti dezbateri despre dreptul la viata privata cu „cei mici”. Sa justifici fiului sau fiicei tale de ce la 5 ani ai postat o fotografie cu el pe olita, va fi foarte greu, sa scoti respectiva fotografie din memoria internetului – imposibil.

4 Comentarii

  1. nu inteleg ce vezi rau in asta sa ai o foto cu copilul tau pe olita??? cind cineva se uita la foto nu se uita la olita ci se uita la copil; toti am fost copii mici si toti am folosit olita, pe bune ca eu nu vad nimic rau in asta; prea multa pudoare, sau si treaba cu olita e un TABU pt. Romania de azi?

  2. Not_a_Facebook_fan says:

    Prea LOL. Prea Lame. Punct.

    Ce ii place sa faca PERSOANEI ASTEA?! Poate vroiati sa ziceti acestei persoane sau „Ce iubeste sa faca persoana asta”… De la 2 much Facebook dom’le, de la 2 much…
    Ooo… nu mai spune, bre! lucrurile continua SA EVOLUEZE: oamenii se casatoresc, fac copii si vor sa impartaseasca totul cu prietenii lor?! Mare noroc cu Facebook-ul asta!!! Daca nu era el, nu am fi ajuns sa fim 7 miliarde si-am fi trait singuratici in pesteri si acum. O, tempora!
    Si, vai, ce necaz! Seful tau, cu abilitati de super-investigator, o sa-ti caute peste ani pozele de acum 20-25 de ani si o sa te puna de indata la Wall of shame-ul facebook-ian al firmei la care vei lucra. Let’s be serious, exista un buton – care se numeste DELETE sau Sterge (sa fie pe intelesul tuturor) – si suficienta putere de convingere pentru ca ai tai sa iti stearga franturile din viata ta expuse in vazul tuturor intr-un moment de maxima beatitudine.
    Hai sa nu cautam maimutele in fund de paduchi, cand stim ca paduchii se cauta in cap!Efectele Facebook-ului asupra clamatului drept la viata privata a copilasului lipsit de putere de decizie si control asupra propriei individualitati :(( sunt mult mai profunde si mai perfide. Ma asteptam la mai multa inspiratie in acest sens din partea unui prof de RESPONSABILITATE sociala.

  3. Albumele de fotografii de acum 20 de ani, au o alta denumire: retea de socializare.

    • Da, dar albumele de fotografii de acum 20 de ani stateau la tine in casa, nu erau deschise in piata centrala din oras.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *