One World Romania@Cinema. Muzeul Țăranului în aer liber | 21-26 august 2020

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM DOCUMENTAR ONE WORLD

Vineri, 21 august 

20:30 HEIMAT E UN SPAȚIU ÎN TIMP
Titlu original: Heimat ist ein Raum aus Zeit
Regizor: Thomas Heise
Durată: 3h 38
Ţară: Germania, Austria , anul  2018

Cum arată, în imagini, evoluţia identităţii naţionale şi a ideii de patrie în Germania secolului trecut?
Thomas Heise ne oferă şansa de a o explora, punând în scenă mai multe poveşti trăite de oameni din patru generaţii ale familiei sale, care devin astfel o reflexie a unor evenimente contradictorii şi, de multe ori, violente din istoria Germaniei. Întâmplările sunt repovestite din perspectiva cuiva aflat în interiorul Republicii Democrate Germane, ţara de baştină a cineastului, o ţară ce nu mai există. (Vanina Vignal)

Festivaluri şi premii:
Visions du Réel 2019 – Grand Prix, Montreal International Documentary Festival (RIDM) 2019 – Student Jury Prize, Jerusalem Film Festival 2019 – Chantal Akerman Award, The Jewish Experience Award

Sâmbătă, 22 august

20:30 ŞAPTE ANI ÎN LUNA MAI & ASWANG

ȘAPTE ANI ÎN LUNA MAI 
Titlu original: Sete anos em Maio
Regizor: Affonso Uchôa
Durată: 0h 42
Ţară: Argentina, Brazilia, anul 2019

Secvenţa centrală a filmului lui Alfonso Uchoa se derulează în lumina caldă a unui foc de tabără aprins pe un teren viran, în apropierea unui drum pe care trec din când în când maşini şi cu silueta unei uzine conturându-se pe fundal. În jurul focului stau doi tineri de vârste apropiate. Între ei se creează o conexiune previzibilă, dar cu adevărat neaşteptată este natura experienţei pe care o împart: brutalitatea poliţiei braziliene şi viaţa precară pe care sunt forţaţi să o ducă de frica represaliilor acesteia. (Liri Alienor Chapelan)

Festivaluri şi premii:
Visions du Réel 2019 – World Premiere, Indielisboa 2019, Montreal International Documentary Festival 2019

ASWANG
Titlu original: Aswang | Regizor: Alyx Ayn Arumpac
Durată: 1h 25
Ţară: Filipine, Franţa, Qatar, Germania, Norvegia,  anul  2019

„Îl susţin pe Duterte, dar ce-a făcut acum e greşit” spune hohotind fratele unui consumator de droguri omorât în cadrul unei vaste operaţiuni de combatere a traficului de stupefiante orchestrată de preşedintele filipinez şi care se presupune că a făcut până la momentul actual peste 30 de mii de victime, multe dintre ele nevinovate sau implicate doar tangenţial. Momentul acesta survine la mijlocul filmului de debut al lui Alyx Ayn Arumpac şi exprimă perfect ambiguitatea care permite perpetuarea unei astfel de situaţii politice: Duterte se bucură de o popularitate remarcabilă şi impactul devastator al măsurilor sale se face resimţit mai ales la nivelul păturilor cele mai defavorizate ale societăţii. (Liri Alienor Chapelan)

Festivaluri şi premii:
International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) 2019 – FIPRESCI Prize

Cinema Muzeul Țăranului
21 – 26 august 2020

Tarife:
60 lei (bilet 4 persoane)
35 lei (bilet 2 persoane)
20 lei (bilet 1 persoană)
Bilete disponibile pe eventbook.ro

Duminică, 23 august

20:30 ȚARA & UN COMEDIANT ÎNTR-O TRAGEDIE SIRIANĂ

ŢARA
Titlu original: Le Pays | Regizor: Lucien Monot
Durată: 0h 45
Ţară: Elveţia, Franţa, anul 2019
Chady şi David sunt doi mateloţi contemporani, aduşi împreună nu de dorul de ducă (aşa cum se întâmplă în poveştile cu marinari şi piraţi), ci de mirajul şi necesitatea exilului. Amândoi călătoresc şi muncesc departe de ţara natală şi de familie, pe diverse nave care străbat apele Suediei, împărţind destinul (auto)exilului şi găsindu-şi, unul în celălalt, reflexia concretă a propriului tumult sufletesc. (Andreea Chiper)

Festivaluri şi premii:
Solothurn Film Festival 2020, Visions du Réel 2019 – World Premiere

UN COMEDIANT ÎNTR-O TRAGEDIE SIRIANĂ
Titlu orginal: A Comedian in a Syrian Tragedy |
Regizor: Rami Farah
Durată: 1h 35
Ţară: Danemarca, Siria, Franţa, anul 2019

Filmat pe parcursul mai multor ani, documentarul lui Rami Farah constituie mărturia aspiraţiilor zădărnicite de războiul civil sirian. Pornit ca o revoltă împotriva unui conducător tiranic, în siajul primăverilor arabe, acesta s-a transformat treptat într-un masacru generalizat, sub privirile neputincioase ale pionierilor mişcării sociale. Unul dintre ei este protagonistul filmului, actorul Fares Helou, care îşi pune notorietatea în slujba revoluţiei înainte de a fi obligat să părăsească ţara. Cineastul îl urmează în Franţa, unde Fares şi familia lui se refugiază, şi captează fără complezenţă frământările acestuia, pe fundalul eforturilor sale de a se adapta la noua lui existenţă şi concomitent al escaladării violenţei conflictului în Siria. (Liri Alienor Chapelan)

Festivaluri şi premii:
Amsterdam International Documentary Film Festival 2019

Luni, 24 august

20:30 A RIFLE AND A BAG

Titlu original: A Rifle and a Bag
Regizor: Cristina Haneş, Isabella Rinaldi, Arya Rothe
Durată: 1h 29
Ţară: India, România, Italia, Qatar, anul 2020

Un cuplu de tineri ex-naxaliţi (membri ai organizaţiei politice maoiste care luptă pentru recunoaşterea drepturilor comunităţilor de aborigeni din India) încearcă să îşi crească băiatul de şase ani şi bebeluşul care se naşte la un moment dat în timpul filmului, deşi delimitările castei căreia aparţin vin la pachet cu o mulţime de piedici şi de nedreptăţi. Acest statut social le dezechilibrează, în valuri mai mici sau mai mari, bunăstarea vieţii de zi cu zi, dar mai ales posibilitatea unui viitor lipsit de griji pentru copiii lor. (Teona Galgoţiu)

Festivaluri şi premii:
Menţiunea Specială a Juriului, Bright Future Competition – International Film Festival Rotterdam 2020, Visions du Réel 2020, Thessaloniki Documentary Festival 2020

Marţi, 25 august

20:30 ÎN ŞOAPTĂ
Titlu original: A media voz
Regizor: Heidi Hassan, Patricia Pérez Fernández
Durată: 1h 20
Ţară: Cuba

„A media voz” s-ar traduce prin expresia „cu voce potrivită”, acel spaţiu dintre tonul normal al vocii şi vorbirea şoptită. Dincolo de imposibilitatea traducerii exacte, modulaţiile temperate ale vocilor devin, în filmul celor două regizoare cubaneze, o partitură muzicală care leagă laitmotivul exilului cu tema fricii, absenţa şi dorul cu rana permanentă a dezrădăcinării. Dialogul dintre ele este simultan eseu şi jurnal, un epistolar intim unde se devoalează rând pe rând rememorări ale unei copilării însorite şi povestiri din viaţa cea nouă, tot filmul devenind în fond o încercare de a prinde din urmă timpul pierdut.
Dintr-un vis comun, cinemaul se rupe şi el în două, se transformă în două drumuri separate, odată cu fuga din Cuba natală, declanşatorul ambelor călătorii şi al tuturor deziluziilor. (Andreea Chiper)

Festivaluri şi premii:
International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) 2019 – Best of Fest – Best feature-length Film

22:30 CĂLĂTOR LA MIEZUL NOPȚII
Titlu original: Midnight Traveler
Regizor: Hassan Fazili
Durată: 1h 28
Ţară: Qatar, Marea Britanie, Canada, SUA , anul 2019

„Călător la miezul nopţii” surprinde peripeţiile prin care trece o familie afgană, formată din părinţi şi din două fiice mici, din momentul fugii de acasă, din cauza fricii că tatăl va fi omorât de talibani, şi până la cel al găsirii unui loc unde să fie acceptaţi ca refugiaţi politici. Imaginile necosmetizate captate pe IPhone-ul tatălui – creditat, de altfel, şi cu realizarea documentarului – sunt reprezentative pentru situaţiile-limită prin care sunt nevoite să treacă, uneori fără a avea şansa supravieţuirii, milioane de familii similare. (Andrei Rus)

Festivaluri şi premii:
Berlin International Film Festival 2019 – Prize of the Ecumenical Jury – Special Mention, DocAviv Film Festival 2019 – Best International Film – Honorable Mention, DOXA Documentary Film Festival 2019 – Feature Documentary Award, Sundance Film Festival 2019 – World Cinema Documentary Special Jury Award


Miercuri, 26 august

20:30 MEMORIE FOTOGRAFICĂ

Titlu original: Photographic Memory
Regizor: Ross McElwee
Durată: 1h 27
Ţară: SUA, Franţa, anul 2011

Cel mai recent film al lui Ross McElwee este o minunată poveste de maturizare şi, în același timp, un periplu cinematografic formidabil. McElwee începe prin a destăinui cum intră constant în conflict cu fiul lui, Adrian, care nu mai e băieţelul drăgălaş crescut sub ochii noştri în filmele tatălui său – un puşti dispus, de obicei, să apară în cadru şi să interacţioneze cu tatăl lui -, ci devenit, între timp, un tânăr adult, dependent de tehnologie, talentat şi extrem de creativ, însă tăcut şi inaccesibil pentru părinţii lui. (Vanina Vignal)

Festivaluri şi premii:
Sheffield International Documentary Festival 2012 – Sheffield Youth Jury Award, Venice Film Festival 2011

————–

Cinema Muzeul Țăranului – Studioul Horia Bernea
Strada Monetăriei nr. 3, Sector 1, în incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român
telefon: 021.317.96.60

Tarif proiecţie specială în aer liber: 16 lei
Bilete disponibile exclusiv pe eventbook.ro

INFO FB Cinema Muzeul Țăranului

******

Reguli de funcționare a cinematografului în aer liber
Ne dorim ca dumneavoastră și cei dragi să fiți mereu în siguranță, de aceea am adoptat următoarele măsuri de siguranță, conform Ordinului nr. 2879/967/2020, capitolul V și Ordinului nr. 966/1809/105/2020:

Locurile sunt poziționate astfel încât distanța minimă obligatorie de 2m să fie respectată. Nu este permisă schimbarea amplasamentului. De asemenea, scaunele vor fi dezinfectate înainte și după fiecare proiecție.

Accesul publicului este permis numai cu purtarea măștii (medicale sau non-medicale) pe toată durata evenimentului. Aceasta trebuie să acopere gura și nasul.

Fiecare participant își va dezinfecta mâinile la intrarea în zona de eveniment, din Strada Monetăriei, cu dezinfectantul pus la dispoziție de organizator, și va permite monitorizarea temperaturii. Persoanele care refuză dezinfectarea mâinilor sau monitorizarea temperaturii, dar și cele care înregistrează o temperatură mai mare de 37.3°C, nu vor avea acces la proiecție. În aceste cazuri, nu se returnează contravaloarea biletului de acces.

Accesul la eveniment se face cu respectarea de către participanți a distanței minime de 1,5 m între persoane. Sunt stabilite fluxuri de intrare și ieșire separate, pentru facilitarea menținerii distanței fizice între participanți.

Ieșirea din zona alocată se poate face doar în următoarele situații: deplasarea la toaletă, urgență medicală sau pentru părăsirea definitivă a zonei de eveniment.

Este interzis accesul în locație cu băuturi / alimente din afara spațiului de eveniment.În toate zonele de așteptare și toalete, participanții vor păstra distanța de siguranță de minimum 1,5m.

Proiecția va începe în fiecare seară după lăsarea întunericului, de la ora 21:00. Accesul este posibil cu o oră înaintea începerii proiecției, iar repartizarea pe scaune se face în funcție de ordinea sosirii.

Biletele sunt disponibile exclusiv online, pe platforma Eventbook.

În caz de vreme nefavorabilă, dacă ploaia începe înainte de ora stabilită a proiecției, aceasta se anulează și va fi reprogramată săptămâna următoare, spectatorii putând opta, în decurs de maximum 48h, pentru restituirea banilor pe bilete sau pentru schimbarea biletelor pentru un alt film programat sau pentru păstrarea lor pentru data reprogramării filmului anulat.

În cazul în care ploaia începe după scanarea biletelor, filmul nu se reprogramează, iar costul biletului nu se rambursează.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *