Războiul Rece. Scurtă istorie a unei lumi divizate

În perioada 15 iulie-30 august 2018 poate fi vizitată la Memorialul de la Sighet expoziţia „Războiul Rece. Scurtă istorie a unei lumi divizate”, realizată de Institutul Memoriei Naționale – Comisia pentru urmărirea penală a crimelor împotriva națiunii poloneze – Biroul pentru educație publică Varșovia, (autorii expoziției Paweł Sasanka, Ph.D., Sławomir Stępień).

Expoziţia „Războiul Rece. Scurtă istorie a unei lumi divizate” este prezentată la Memorialul Sighet cu sprijinul Institutului Polonez din București.

Secolul 20 a fost marcat de crimele comise în timpul celui de-al doilea război mondial. Timp de o jumătate de secol de la finalul său, lumea a fost scena unor crime oribile, în urma cărora şi-au pierdut viaţa milioane de oameni, atât în cadrul, cât şi în afara Războiului Rece.
Căderea comunismului în Estul şi Centrul Europei (1989-1990), Unificarea Germaniei (1990) şi dizolvarea Uniunii Sovietice (1991) au marcat sfârşitul Războiului Rece. Finalul acestuia a dus la rezolvarea unor conflicte sângeroase sau la aducerea altora sub control (de exemplu, în Nicaragua sau Cambodgia). Alte conflicte, care au izbucnit independent de confruntarea dintre marile puteri, dar, ulterior, au devenit parte a acesteia, au continuat (sau continuă încă) după sfârşitul său (exemple: Angola, Orientul Mijlociu). Vestul s-a considerat învingător în Războiul Rece, însă finalul acestuia nu a însemnat şi „finalul istoriei”, ci doar a deschis un nou capitol.
Expoziţia prezintă istoria concisă a unei lumi divizate, cele 50 de panouri fiind o invitaţie la o călătorie în timp, pentru a înţelege mai bine conflictul care a dominat perioada postbelică şi a influenţat viaţa a milioane de oameni pentru aproape o jumătate de secol după terminarea celui de-al doilea război mondial şi în urma căruia s-a format lumea aşa cum o cunoaştem noi astăzi.

-Paweł Sasanka, Sławomir Stępień

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *