Yin și Yang: idei în stradă

De duminică. Dar nu oricare duminică – ci de azi, duminică, 13 august, cînd au loc la Londra confruntările din cea de-a zecea zi a Campionatelor Mondiale de Atletism.

Marș. 50 km marș, proba de femei. Privești și chiar dacă tu nu vezi, va fi cineva care va observa și care îți va atrage atenția. (Așa cum, e onest să spun asta, a fost și cazul meu – fotografia de mai jos, ca și contextul în care e ea făcută, nu vin direct de la mine, ci de la doi oameni minunați, cărora le mulțumesc)

Aceasta este fotografia:

1

Yin și Yang alergînd umăr lîngă umăr!

Două chinezoaice a căror performanța va fi mare, în cele din urmă, dar nu și cea mai mare – fiindcă, la final, pe locul 1 va ieși o portugheză, cu Yin pe doi, la argint și cu Yang pe poziția a treia, cu bronz în dreptul său. Yin Hang – argint; Yang Shuquing – bronz!

Așadar, privești, poate chiar zîmbești și nu e exclus să gîndești și în această direcție: anume, că marile idei ies demult în stradă. O fac în nenumărate moduri, iar în unele situații, dintre cele mai neobișnuite. Știm – măcar vag, dar știm – ce înseamnă, ca simboluri și concepte fundamentale pentru filozofia chineză. Dacă vom căuta – uneori, nu mai departe de două clickuri distanță – vom găsi că yin înseamnă, literal, „loc întunecos, pantă (deal) nordică, mal (râu) sudic; noros, sumbru” ; în același timp, yang înseamnă, de asemenea, literal, „loc însorit, pantă (deal) sudic, mal (râu) nordic; strălucire solară”. Yin – apă, pămînt, element feminin; Yang – foc, vînt, element masculin. Și documentarea poate continua.

220px-Yin_yang.svg

Așadar, duminică, într-o zi de 13, într-a zecea zi a mondialelor de atletism de la Londra putem gîndi, cu imagini de la aceasă competiție derulîndu-ni-se prin fața ochilor, despre, formula e faimoasă, ”sacrul camuflat în profan”.

Despre, încă o dată, cum ideile coboară, uneori în cele mai neașteptate moduri, în stradă. Doar să fim atenți ca să vedem așa ceva! Nu spun că trebuie neapărat, a propos de atenție, să ținem ochii larg deschiși, fiindcă, în unele cazuri, e nevoie de contrariu – să închidem ochii, să cădem pe gînduri, să găsim, să regăsim. Da: marile idei…

P.S. Înaintea cursei de 50 km marș femei, s-a încheiat și cursa de 20 km marș femei. Pe locul 1: o chinezoază. Numele ei: Jiayu…YANG  :)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *