Pasiune, scandal, romantism şi istorie literară neconvenţională

Subtitlul cărţii despre care va fi vorba în acest text este „viaţa amoroasă a scriitorilor celebri”. Să menţionăm, imediat, două detalii.

Primul: nu avem de-a face, aproape că se subînţelege, cu un volum care să inventarieze „viaţa amoroasă” a tuturor scriitorilor celebri; însă, cum ar spune sociologii, „eşantionul” este, deopotrivă, remarcabil şi reprezentativ.

Al doilea: „partea leului”, cel puţin în termeni cantativi revine, în selecţie pe care o propune această carte, scriitorilor de limbă engleză. A acelor creatori şi creatoare născuţi în SUA ori în Marea Britanie. Avem însă şi cîteva ceva din Franţa, Rusia ori Danemarca. Cu totul: avem o carte scrisă limpede, într-un stil jurnalistic atent cultivat şi seducător despre o seamă de superstari ale literaturii mondiale, mai ales despre – acum numesc şi titlul cărţii! – Romantism, pasiune scandal în primul rînd în viaţa lor personală, dar nu numai.

romantism pasiune scandal

Poveştile de iubire rezumate în paginile acestei cărţi nu sînt, în mod necesar, cheile supreme de lectură pentru unele dintre cele mai mari opere ale literaturii moderne. Nu înseamnă, pe de altă parte, că, ştiindu-le măcar în detaliile, nu extraordinar de multe, dar nici foarte puţine, pe care ni le propun autoarele volumului de faţă, ele nu ne ajută să „deschidem” sensurile acestor mari cărţi ale literaturii. În mod cert însă, pentru cineva care iubeşte literatura sau chiar pentru cineva care poate iubi literatura de bună calitate dar nu ştie încă despre aceasta mare lucru, ceea ce au adunat Shannon McKenna Schmidt & Joni Rendon provoacă o poftă uriaşă de literatură. În sensul acestei idei, Romantism, pasiune scandal este, cred, unul dintre cele mai inspirate „aperitive” cultural-literare.

Pe scurt, iată cu cine avem de-a face în, ochiometric apreciez, cam 90-95% din carte: Arthur Miller, T S Elliot, F.Scot & Zelda Fitzgerald, Lev Tolstoi, Ernest Hemingway, Norman Mailer, Lordul Byron, Gustave Flaubert, Simone de Beauvoir, Anais Nin, Tennessee Williams, Karen Blixen, Daphne du Maurier, Edith Wharton, Ch. Dickens, Fr. Douglass, Oscar Wilde, Shelly, Voltaire, Virginia Woolf, Robert & Elisabeth Browning, Agathe Christie, Gertrude Stein şi Alice B. Toklas, R.L. Stevenson. O listă, să recunoaştem împreună, cu adevărat impresionantă!

Din proporţia avansată puţin mai sus, rămîn, aşadar, 5-10%. Şi aici e vorba tot despre mari scriitori, dar puţin altfel decît în „main”-urile în care protagonişti sînt cei invocaţi mai sus. Pe mult mai puţine pagini, în texte-telegrafice, este vorba tot de mari scriitori (şi, de asemenea, cantativ, predilecţia manifestă pentru scriitorii de limbă engleză este evidentă). În 3-4-5 fraze, cam ca la ştirile din „casetele” ziarelor avem, de asemenea, (mini)poveşti despre relaţiile de iubire ale marilor scriitori.

„Dacă Charles Dickens, Anais Nin şi ceilalţi scriitori pe care i-am prezentat n-ar fi fost infideli, bigami, aventurieri şi romantici incorigibili – ceea ce a fost la biografii amoroase care constituie o lectură captivantă -, atunci cartea aceasta nu ar fi existat” – notează cele două autoare ale cărţii. Şi tot ele  spun, cu privire la demersul lor: „Refrenul nostru constant, în timpul documentării pentru cartea de faţă a fost: aşa ceva nu se poate! Şi nu se poate. Nici nu ai vrea. Cînd e vorba despre vieţile amoroase ale literaţilor, adevărul, de regulă, se dovedeşte mai straniu (şi mai scandalos) decît ficţiunea”. Aşadar, cartea există – şi, între altele, acest fapt îmi oferă prilejul să fac:

O sugestie de final: cei care îşi fac stocul de cărţi de vară sau, mai aplicat, de cărţi de vacanţă au, îmi vine să spun, în Romantism, pasiune scandal (Humanitas, 2016) o opţiune ideală. Desigur, cartea poate fi citită şi înainte de venirea vacanţei cu la fel de mare plăcere – este şi cazul autorului acestui text…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *