10 (zece) punkte: Jonathan Franzen

1.J. Franzen, „Corecţii”: “Nu pricepea ce i se întâmplase. Se simţea ca o bucată de hârtie, pe care odată fusese scris un text coerent, dar care trecuse prin maşina de spălat. Se simţea asprit, decolorat şi tocit la îndoituri. Nici nu mai ştia ce vrea şi, dat fiind că omul era ceea ce voia, se putea spune că nici nu mai ştia cine este.”

2.Este adus în limba română de către editura Polirom. Pînă acum, în româneşte, sînt traduse trei dintre cărţile lui Franzen – „Libertate”, „Al 27-lea oraş” şi marea sa capodoperă, „Corecţii” (în, deja, trei ediţii în limba română). Detalii despre cărţile sale în limba română, aici: http://www.polirom.ro/catalog/autori/franzen-jonathan/

3.www.polirom.ro: „Adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani, Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut in Webster Groves, Missouri, o suburbie a orasului St. Louis. Studiaza la Swarthmore College, apoi la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright, pentru a lucra ulterior in laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pamintului si Stiinte Planetare de la Harvard. Este autorul a patru romane – Al 27-lea oras (1988; Polirom, 2007), Strong Motion (1992), Corectii (2001; Polirom, 2004, 2011), distins cu prestigiosul National Book Award, si Libertate (2010; Polirom, 2011); a mai scris un volum de eseuri,How to Be Alone (2002), si altul de amintiri, The Discomfort Zone (2006).”

franzen libertate franzen corectii franzen al 27 oras franzen

4.Jonathan Franzen – „cărţile m-au ajutat să supravieţuiesc”:

5.”The New Yorker” l-a desemnat unul dintre cei „20 cei mai mari scriitori ai secolului 21”.


6.În 2011, înainte de a pleca în vacanţă, Barack Obama a cerut un exemplar al romanului „Libertate” de J. Franzen, chiar înainte ca acesta să apară în librării. Ştirea a fost faimoasă la vremea ei şi, astfel, cel de-al patrulea roman al scriitorului american a beneficiat de un plus semnificativ de publicitate.

7.

8.Despre Franzen se spune că este „cronicarul clasei de mijloc”.

9.Unul dintre cele mai faimoase articole de presă care i-ai fost dedicate lui Jonathan Franzen, publicat în revista „Time” şi intitulat sugestiv: Jonathan Franzen: Great American Novelist”: http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,2010185,00.html

10.J.Franzen: “Viaţa avea, din experienţa ei, un luciu ca de catifea. Te priveai dintr-un anume unghi şi nu vedeai decât ciudăţenii. Dar, dacă mişcai puţin capul, totul părea aproape normal.”

Un comentariu

  1. O alta colectie de discursuri si eseuri publicata de editura HARPER PERENNIAL a lui Jonathan Franzen se numeste FARTHER AWAY (numle unei insule indepartate apartinand de Chile pe care scriitorul a vizitat-o). Ultimul roman publicat anul trecut al scriitorului este PURITY.
    Intotdeauna citesc cu placere orice apare scris de Jonathan Frazen , fie ca este o carte noua fie un articol publicat in revista Harper.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *