10 (zece) punkte: Oriana Fallaci

1.” Eu nu ştiu să trăiesc fără pasiune. Tot ceea ce fac, fac din pasiune şi cu pasiune. Scriu din pasiune, mă supăr din pasiune, înjur din pasiune, mă bat cu pasiune.”

2.A fost una dintre cele mai bine articulate voci critice la adresa fundamentalismului islamic. Este, de altfel, autoarea mai multor cărţi care descriu mecanismele ororilor din lumea islamică şi, de asemenea, autoarea unor interviuri de renume cu liderii din Orientul Mijlociu.

3.Un scriitor, un mare scriitor creează emoţii, descoperă locurile cele mai ascunse ale conştiinţei noastre, agită pasiunile. În acel septembrie de sânge, cu America rănită de terorismşi lumea în-spăimântată, Oriana ne-a luat la palme, ne-a trântit de toţi pereţii, insultându-ne, dar a trezit orgoliul nostru adormit cu dragostea profundă pe care doar o mamă… o poate  avea  faţă  de  fiii  săi.” (Ferruccio de Bortoli)

4.” Numai cine a plâns mult ştie să aprecieze viaţa şi frumuseţile ei, şi să râdă cu poftă. Să plângem e uşor, să râdem e greu.”

5.Un interviu faimos cu Oriana Fallaci:

6.Oriana Fallaci despre arta de a face interviuri: http://www.vanityfair.com/news/2006/12/hitchens200612

7.O pagină cu mult conţinut dedicată Orianei Fallaci: http://www.oriana-fallaci.com/

8.În limba română, a fost publicată, cu cinci ani în urmă, unul dintre volumele Orianei Fallaci. Titlul cărţii este „Mînia şi orgoliul”, iar editura care a publicat-o este Corint. Este, de fapt, al doilea titlul al Orianei Fallaci apărut în româneşte, primul – „Cînd soarele moare” – fiind publicat în 1985, la editura Dacia.

9.În textul de prezentare al ediţiei în limba română a „Mîniei şi orgoliului” se menţionează: „Cu Mania si orgoliul (2001), Oriana Fallaci rupe o tacere care a durat zece ani dupa publicarea romanului Insciallah, consacrat misiunii occidentale de pace in Beirutul sfasiat de conflictul dintre crestini si musulmani si de luptele cu Israelul. Zece ani in care Fallaci a ales sa traiasca retrasa in casa ei din New York, in exil, pentru a se lupta cu o boala necrutatoare: cancerul. 11 septembrie ii impune sa se intoarca la masina de scris pentru a da glas acelor idei pe care le-a cultivat mereu in interviuri, in reportaje, in romane. Rezultatul este un articol publicat in „Corriere della Sera” din 29 septembrie 2001, o predica, asa cum il defineste ea insasi, care a avut un enorm rasunet in Italia si in strainatate. Apare sub forma de carte in versiunea originala si integrala, precedat de o prefata in care Fallaci abordeaza radacinile terorismului islamic si vorbeste despre sine, despre izolarea sa, despre optiunile ei riguroase si tenace. Reactia a fost exploziva, polemicile feroce.

Mania si orgoliul este o carte de care nu se poate face abstractie pentru intelegerea timpurilor noastre si a celor ce vor veni.

 

10.Oriana Fallaci: ” Istoria omenirii este o istorie a celor curajoşi. Dacă nu ai curaj, inteligenţa nu-ţi serveşte la nimic.”

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *