Lucian Boia: istorie și evoluție

*Cînd – spun cînd și nu dacă, fiindcă trebuie făcut un asemenea demers – se va face și se va scrie istoria istoriilor din spațiul public românesc, mai ales a istoriilor pozitive/tonice/benefice, narațiunea despre Lucian Boia trebuie să stea la loc de cinste.

*Probabil că nici un alt istoric nu a răscolit, dărîmat și apoi, pe temelii solide și raționale – nu ideologice -, nu a construit un discurs istoric de calitate și anervergura celui deja rotunjit de profesorul Boia. De la explozia de acum aproape două decenii – în 1997 apărea, să nu uităm, “Istorie și mit în conștiința românească” – nu e deloc deplasat să vorbim despre discursul istoric în spațiul public autohton în acești doi termeni: înainte de Lucian Boia / după Lucian Boia. Este, mai mult, din ce în ce mai firesc – fiindcă, veste bună spun eu, cărțile și discursul de tip Boia a devenit mainstream. Am detaliat, de altfel, aici această idee și e bine, cred, să repet aceasta – http://www.lapunkt.ro/2015/05/03/lucian-boia-mainstream/ .

*Din acest unghi de vedere – unul care sugerează un incontestabil salt de calitate la nivelul discursului istoric (salt calitativ care are și o componentă morală implicată – ce spune, cum spune Lucian Boia e net mai onest, mai curat, mai firesc!) – mi se pare cum nu se poate mai logic să îl considerăm pe profesorul Boia unul dintre marii pedagogi ai momentului pentru România și pentru români. E chiar mai mult decît atît: e un pedagog care o o platformă de autoritate de pe care poate vorbi și altora despre istoria României. De altfel, a și făcut-o.

*”România. Țara de frontieră a Europei” a apărut, ca și alte cărți ale istoricului, mai întîi în străinătate. În Marea Britanie, mai precis – cu Michael Leaman, director al editurii Reaktion Books din Londra, drept autor moral al ei. Romania. Borderland of Europe – a fost publicată, așadar, la Londra, în premieră în octombrie 2001. În românește, prima oară a apărut în 2002. O nouă ediție a fost pe piață în 2005. Iar acum, de puține zile, este disponibilă o a patra ediție în limba română. Aceasta nouă ediție este, de altfel, pretextul pentru acest semnal editorial.

978-973-50-4616-3_002

*Volumul acesta este legat cu multe fire de “Istorie și mit în conștiința românească”. Autorul lui însuși ne invite să le privim ca atare și, sugestie doar, să le citim la pachet. Lîngă acestea două, desigur, stă, în imediata apropiere și “De ce e România altfel” – cartea cu care Lucian Boia a obținut, în ultimii ani, cel mai răsunător success de public.

*În “România. Țara de frontieră a Europei”, „înfățișez acum cititorului ceea ce am eu în minte cu privire la fenomenul românesc, propria mea Românie”, notează Lucian Boia. Foarte pe scurt:

*a mic: “pentru români, istoria este în bună măsură un handicap. Îi trage îndărăt prin întîrzierile și disfuncționalitățile acumulate. Prea multă instabilitate, de asemenea.”

*b mic: “istoria a însemnat însă, pe de altă parte, și cristalizarea unui anume tip de civilizație și a unei identități românești. O sinteză aparte, îmbinînd un puternic și tenace fond rural cu nu mai puțin puternice și insistente influențe din afară. Rezistență și receptare totodată. Sinteza românească este toată în contraste.”

*c mic: “România are nevoie de Europa, fiindcă numai în cadrul european își poate afla stabilitatea și dezvoltarea. Dar și Europa are nevoie de România. O construcție europeană fără România ar lăsa un gol nejustificat și periculos la porțile orientale ale continentului. România este cel mai bun post de supraveghere a Balcanilor și ultimul bastion înaintea imensului spațiu, destructurat și nesigur, rămas în urma dezintegrării Imperiului sovietic”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *