De ce să vorbim despre corpul uman?

Cât valorează corpul tău? Între 5$ și 45 millioane $, în funcție de ce măsori. Dacă preferi lucrurile de bază în viață, atunci suma ar fi de aproximativ $ 4/ $5 – acesta este costul adunat al tuturor elementelor chimice dintr-un corp (93% e oxigen, carbon și hidrogen). Dacă alegi să gândești la scară mai mare, costul corpului poate atinge 45 millioane $ (conform Wired magazine), ceea ce acoperă prețul măduvei spinarii, ADN-ului și ovulelor (celelalte organe fiind maxim câteva zeci de mii de dolari, de exemplu capul. În aceeași linie, un profesor ne povestea că în tinerețea lui s-a întâmplat ca portarul Facultății de Medicină să prezinte o malformație interesantă a craniului și fiind conștient de interesul iscat și-a vândut în avans creierul la 3 profesori diferiți. Când a murit și a venit timpul să i se păstreze creierul, toți trei au venit cu chitanțe care le dovedeau dreptul de proprietate…

A existat o perioadă în istoria anatomiei și medicinei în care nevoia de cadavre le-a transformat într-o marfă valoroasă, căutată pentru valoarea ei de “producătoare de cunoaștere”. Această cultură a disecției a pus bazele unei tradiții de a privi individul ca fiind compus din părți materiale (ca un mecanism gigantic), care pot fi deconstruite pentru a-l înțelege mai bine. În ziua de azi, perspectiva este dusă mai departe, prin descoperirile din domeniul medicinei reproducătoare, al transplanturilor, al biotehnologiei sau esteticii, corpul este reconfigurat și implicit înțelegerea noastră a ceea ce reprezintă un corp se reconstruiește.

Modul în care înțelegem, manipulăm și relaționăm cu corpul (al nostru sau al celorlalți) contribuie la conturarea unei anumite perspective asupra “Omului”. În funcție de cum definim corpul, ce acceptam ca natural, permis sau ce respingem, unde stabilim limitele privirii la/în el, construim  o anumită înțelegere a  individului, a ființei umane.

Din acest motiv, considerând că în societatea contemporană este extrem de relevant și necesar să vorbim despre corp, am decis împreună cu colegul Valentin-Veron Toma de la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” să organizăm o masă rotundă-dezbatere, deschisă publicului larg: Des-coperind corpul uman: expunerea corpului in spatiul public. Expozitia “The Human Body” (4 iunie a.c., 10:30, Libraria Bastilia). Acestă întâlnire va reuni o serie de antropologi, sociologi, un biolog, PR-ul Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și un jurnalist. Punctul de pornire al discuției îl reprezintă expunerea corpului în contextul expoziției “The Human Body”.  Acest context permite o abordare pe linia a 2 teme fundamentale: corpul uman (des-coperit) în spațiul public și corpul uman mort. Întrebările pe care ni le vom pune privesc atât materialitatea exponatelor (Rămășițe umane sau artefacte? Intervențiile tehnologice asupra corpului uman: materializarea unor himere?), cât și implicațiile de natură epistemologică, economică, politică (Cui îi aparține corpul uman? Spectacol, exhibiție sau educație?). Cu alte cuvinte, ce valoare capătă corpul uman într-un context contemporan? Cum definim termenii de “corp”, “știință”, “educație”, “moarte”? De asemenea, ce implicațiiau ei?

Nu în ultimul rând, sperăm ca această dezbatere nu doar să ridice niște probleme care să ne facă să re-evaluăm modul în care privim lumea în care trăim, dar să și reprezinte un precedent      dintr-un punct de vedere foarte important (pentru noi, organizatorii, cel puțin): să adune cercetători din științe diferite pentru a schimba idei pe marginea unui subiect comun; în plus, aceste schimburi de idei să iasă dintr-un cadru exclusiv academic și să se deschidă publicului larg.

Va invităm la masa rotundă Des-coperind corpul uman: expunerea corpului in spatiul public. Expozitia “The Human Body” (4 iunie a.c., 10:30, Libraria Bastilia)

Lista completă a participanților, titlurile intervențiilor lor și alte detalii despre eveniment puteți găsi pe pagina de Facebook a evenimentului:

https://www.facebook.com/events/600326143320296/

sau pe blogul său: http://descoperindcorpuluman.wordpress.com/

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *