De obicei, cărțile de popularizare a științei nu sunt pe gustul oricărui cititor, deoarece limbajul folosit in ele tinde sa fie unul mai tehnic sau specializat, chiar dacă conținutul este destinate în general publicului larg. Din punctul meu de vedere, “Viața e simplă” de Johnjoe McFadden reprezintă o excepție de la acest tipar, deoarece conținutul cărții este și ușor de înțeles, dar și original, în sensul că nu cred că mai există cărti care să prezinte procesul prin care “Briciul lui Occam” a ajuns să influențeze istoria si dezvoltarea științelor.
Mai întai, este util de știut, cine a fost Willioam din Occam și ce implică principiul care ii poartă numele. Puțini cititori stiu că acest călugăr franciscan, care astazi mai este poate cunoscut doar in cercurile academice sau filozofice, a fost inventatorul unei metode conceptuale care va avea reverberații și urmări vizibile în modul în care aceasta va influența indirect dezvoltarea știintei și a filozofiiei din secolele urmatoare. Cee ce uimește la această carte și la protagonistul ei, celebrul călugar prezentat mai sus, este descrierea nivelulului de inovare și flexibilitate conceptuale într-o epoca care era dominată de un dogmatism filozofic și teologic destul de rigid
Această carte merită să fie citită din mai multe motive- prezintă cu multa originalitate și dinamism istoria unui personaj controversat, și pe alocuri puțin cunoscut astăzi: figura călugărului Franciscan William din Occam, disputele religioase din secolul paisprezece, sfârșitul periadei de înflorire a Evului Mediu Mijlociu și nașterea știintei moderne. Fizicianul Johnjoe McFadden posedă rarul și valorosul talent de a îmbina analiza conceptuală riguroasă a temelor științifice cu un mod captivant de a descrie diferite evenimente istorice. Cititorul va avea ocazia de a intelege, citind “Viata e simpla”, modul în care originile știintei moderne pot fi observate mult mai devreme decat se credea anterior. Dacă în deceniile trecute, se specula ca știința și filozofia modernă iși au originea abia în secolul șaptesprezece, o dată cu dezvoltarea raționalismului filozofic non-dogmatic, cercetarile istorice main oi, din care se inspiră și cartea de față reflectă o cu totul alta realitate- principiile empirice ale știintei s-au dezvoltat in Europa de Vest a secolelor al treisprezecelea si al paisprezecelea, un rol fundamental în acest proces avându-l mai sus pomenitul “brici al lui Ockham.