Am luat calea sufletului (2) Cinci centimetri de lumină

Peste puțină așteptare vin domnii noștri să ne ducă la noua noastră reședință: coborâm la etajul I și suntem duși la celula 44; aceasta-i celula din care nu ne-am mai mutat până la sfârșit; o celulă spre nord, unde nu pătrundeau razele soarelui decât la echinocțiu, în decurs de vreo săptămână, în lățime de vreo 5 centimetri, în dreptul ferestrei din dreapta, pe perete: atât în decursul anului; așa ani de-a rândul, cum vom vedea. (Iuliu Hossu, Memorii, p. 286)

Poate că locuim într-un bloc murdar sau poate lucrăm într-o firmă cu colegi nu foarte empatici. Dar să privim ziua care începe pornind de la cei cinci centimetri de soare care au fost singura frumusețe dintr-un an a episcopului Hossu la Sighet. Și să începem să ne întrebăm: avem oare mai mult de cinci centimetri de soare pe zi? Avem zece centimetri? O fereastră întreagă? Avem alături de noi o floare, muzică, un nepoțel sau o bunică, putem oare să stăm de vorbă cinci minute pe zi cu un om drag? Avem de unde cumpăra o prăjitură, un pantalon, un cadou pentru cineva? Atunci nu ne ajunge ziua ca să mulțumim pentru câte lucruri frumoase și bune avem de fapt!

– – – – – – – – – – – – – – – –
Am luat calea sufletului este o lucrare ce propune o selecţie de pasaje din Memoriile Cardinalului Iuliu Hossu, 52 de pasaje, fiecare cu un comentariu de Ion Cosmovici şi un desen de fetiţa de trei ani Jeanne Cosmovici. Cu acordul editurii Viaţa Creştină, textul va fi publicat în revista Lapunkt, câte un pasaj pe săptămână.
Episcop Iuliu Hossu, Am luat calea sufletului. Un parcurs de meditaţii, Comentarii de Ion Cosmovici, Desene de Jeanne Cosmovici, Editura Viaţa Creştină, Cluj, 2019.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *