O duminică de duminici muzicale

”După cum bine știm rolul uverturii într-o operă este și acela de a sugera viitoarele principale motive dezvoltate în arii și coruri sau să ne introducă efectiv în atmosfera plăcută sau apăsătoare a  celor secvente”, notează, de la pupitrul său magisterial, Dan Negrescu – Marele Dirijor al acestui proiect editorial. Vreau să fac limpede de la bun început: este o onoare pentru mine, ca martor provilegiat, să scriu un fel de uvertură la această carte. 

Iată coordonatele minimale care conturează introducerea ”în atmosfera plăcută” a celor despre care este vorba aici – în 150 plus 1 episoade, o poveste care are acum (și) un contur livresc, o poveste care e animată de o imensă pasiune, de o fecundă și impresionantă competență (clasică și deopotrivă muzicală) și nu în în ultimul rând de bucuria, devenit ritual de duminică, de a împărtăși (din fără-de-sfârșit) comoara marii muzici.

Textele scurte care cadențează dinamica acestui volum – să nu uităm: esențele tari se țin în fiole mici! – au apărut inițial, duminică de duminică, începând cu luna februarie a lui 2019 până (e datarea episodul ultim din carte, dar – notez aceasta ”pe surse” – nu ultimul al întregului proiectul marca Dan Negrescu!) la mijloc de ianuarie 2022, pe siteul Lapunkt (www.lapunkt.ro), un site cultural curat, înobilat de semnătura elegantă și distinctă a domnului Dan Negrescu. Așadar, pentru public, la început a fost, pe siteul mai înainte menționat, ”Musica Puritas Dominica”: o rubrică saptămânală cu text și sugestii pentru excepționale audiții muzicale intermediate de linkuri Youtube, o rubrică – dacă acest termen nu ar fi prea sărăc. În realitate, mult mai mult decât o ”rubrică”: o școală (a marii muzici, a istoriei, a sentimentelor convertite în muzică), un spectacol (al rafinamentului și al unei imaginații debordante), un ghid (care îndrumă cu tact, cu eleganță), un refugiu de elită, un ritual de purificare și de creștere interioare, un loc – deși în ”spațiul virtual”, dar atât de real și de plin!  – al curățeniei și bunei-cuviințe. Toate, sub bagheta sigură, jucăușă, exactă, incitantă a domnului Dan Negrescu!

Acum – în ceea ce, sper, tocmai țineți în mâini! – muzica a devenit carte, dacă mi se permite o asemenea formulare: o carte care adună, cronologic, textele care deschid spre marea muzică de la rubrica mai înainte menționară și care, de asemenea, propune și o listă – nu am nici un dubiu aici: cu adevărat impresionantă! – de sugestii pentru audiții muzicale, o listă a linkurilor Youtube care ilustrează, prin numeroase exemple muzicale, perspectivele hermeneutice generoase pe care (ni) le propune domnule Dan Negrescu. 

Legătura mea cu acest proiect? Mai întâi am fost, cum spuneam, martor privilegiat și activ al rubricii care topește în artă de duminică zgura unei întregi săptămâni, acum sunt martor, de asemenea privilegiat, al cărții care tocmai s-a născut, dar mai ales (și de fiecare dată) învățăcel umil, cuminte, curios la școala marii muzici – aceea despre care Marele Dirijor (de texte, de stări, de  muzică a sufletului!) Dan Negrescu spune, formulând în graiul comunicării noastre de asemenea ritualice că ” e totală, OMNIACALĂ aș spune, omnis desemnând  TOTUL”.

Poate că nu e de prisos să mai spun și aceasta: atât rubrica săptămânală a domului Dan Negrescu, cât și această carte – ea însăși, o duminică de carte, adică o sărbătoare! – sunt pledoarii: pentru buna ascultare, pentru rigoarea, atenția și inteligența ascultării!

Lectură plăcută! Și, dacă se poate, lectură plăcută în timpul audițiilor muzicale minunate pe care le sugerează cu multă căldură volumul de față și audiție plăcută în timpul lecturii (sper, atente! sper, empatice!) făcute acestei minunate cărți!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *