O dezbatere. Pelerinajele

Temele complicate – și problemele complicate intrinseci acestor teme – cer abordări cu multe nuanțe și, implicit, cu o semnificativă investiție de inteligență și argumente.

Pentru acest an – el însuși, din atât de multe motive, foarte complicat -, pelerinajele sunt ”acoperite” în discuțiile publice de multe suite de replici și comtrareplici care se pot atribui unei gândiri de tip maniheist.

Dincolo de o asemenea logică și împotriva ei, iată un fragment dintr-o dezbatere recentă (girată, provocată și susținută de portalul Hotnews) cu privire la ce înseamnă acum pelerinajele religioase:

Mirel Bănică: Toate părțile implicate, inclusiv Biserica, uită un lucru foarte clar. Pelerinajele sub forma unui rând de așteptare cu mii, sau zeci de mii de oameni sunt o invenție relativ recentă. Când a fost adus Capul Sf Andrei la Iași? La jumătatea anilor 90. Eu văd această aducere a Capului Sf Andrei și pelerinajul sub forma unui rând de așteptare ca pe o noutate religioasă. Acest stil de a pelerina într-un rând de așteptare foarte lung este foarte recent. De ce a fost el posibil? Dintr-un motiv foarte simplu: modernitatea ne-a permis acest lucru.

Întreaga dezbatere, aici: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24377249-pelerinaje-vreme-pandemie-banescu-patriarhie-suspectez-unele-persoane-din-spatiul-monahal-sunt-poate-prea-ahtiate-vizibilitate-nu-trebuie-amestecam-apele-monahul-responsabil-biserica-misiunea-incredin.htm

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *