Femei care au schimbat lumea

Zece poloneze și românce fascinante, care au avut curajul să își schimbe țările, Europa și lumea, începând cu august 2020 vor putea fi cunoscute datorită seriei de filme de animație prezentate de Institutul Polonez din București. Acestea vor fi publicate online în următoarele săptămâni.

Fiecare dintre scurtele animații spune povestea unei femei care a intrat în istoria Poloniei sau a României. Protagonistele filmelor sunt: ​​Maria Skłodowska-Curie, Wanda Rutkiewicz, Janina Lewandowska, Zofia Stryjeńska, Irena Sendler, precum și Smaranda Brăescu, Elisabeta Rizea, Cecilia Cuțescu-Storck, Viorica Agarici, Lucia Sturdza Bulandra.

Unele dintre aceste personaje sunt cunoscute în țările lor, dar doar puține au câștigat faimă internațională și sunt amintite până în prezent.

– Protagonistele filmelor noastre au fost curajoase, talentate, inventive, muncitoare, au demontat stereotipuri aproape în fiecare zi, iar viața lor a dovedit cât de important este să pui pasiune în tot ceea ce faci – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București. – Alegerile extraordinare pe care le-au făcut acestea sunt în continuare impresionante și merită amintite. Mulțumită unor astfel de femei, Polonia și România s-au schimbat foarte mult. Multe dintre ele au influențat, de asemenea, schimbările care au avut loc în lume – adaugă aceasta.

Filmele de animație sunt o continuare a expoziției „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, pregătită de Institutul Polonez din București în anul 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei și a Anului Drepturilor Femeii, sărbătorit atunci, precum și a Marii Uniri a României.

Expoziția, prezentată pentru prima dată, în toamna anului 2018, pe gardul fostului Palat Regal, în prezent Muzeul Național de Artă al României (MNAR) din București, iar ulterior a vizitat multe alte orașe din România și Republica Moldova, a prezentat 34 de femei remarcabile.

Despre zece dintre ele vorbesc filmele de animație pregătite anul acesta de studioul polonez de ilustrație și design Dinksy din Cieszyn. Pe lângă ilustrațiile create de graficienii polonezi, au fost folosite fotografii obținute de Institutul Polonez din București din colecțiile diferitelor instituții din ambele țări.

Seria de filme începe pe 12 august 2020 cu publicarea pe internet a unei animații despre Wanda Rutkiewicz (1943-1992), cea mai renumită cuceritoare poloneză și una dintre cele mai mari cuceritoare a celor mai înalți munți din lume. Într-o zi din anul 1975, Halina Krüger-Syrokomska și Anna Okopińska, care au participat la prima expediție de femei, din istoria Poloniei, pe cei mai înalți munți ai lumii, inițiată și condusă de Wanda Rutkiewicz, s-au urcat pe vârful unui optmiar, pe Gasherbrum II (8035 m deasupra nivelului mării) din Karakorum. A fost primul grup exclusiv feminin din istoria alpinismului mondial care a urcat pe unul dintre cele 14 cele mai înalte vârfuri din lume. Până atunci, nicio femei nu mai urcase pe un munte mai înalt de 8.000 de metri deasupra nivelului mării.

Gaszerbrum II a fost, de altfel, primul optmiar cucerit de polonezi. În același an, pe 1 august, a mai fost cucerit și de grupul format din Leszek Cichy, Janusz Onyszkiewicz și Krzysztof Zdzitowiecki.

În timpul acestei expediții poloneze istorice, de acum 45 de ani, Wanda singură a cucerit Gasherbrum III (7952 m deasupra nivelului mării), acesta fiind obiectivul principal al acestei călătorii și vârful cel mai înalt al globului necucerit până atunci.

Rutkiewicz a cucerit primul ei optmiar trei ani mai târziu, pe 16 octombrie 1978, și anume Muntele Everest (8.848 m deasupra nivelului mării). A fost prima poloneză, prima europeană și a treia femeie din istorie care a făcut acest lucru.

=========

Toate filmele de animație din ciclul „Poloneze și românce care au schimbat lumea” vor fi disponibile pe canalele de internet ale Institutului Polonez din București:

Facebook: https://www.facebook.com/institutulpolonez/

YouTube: https://www.youtube.com/institutulpolonez

Instagram: https://www.instagram.com/institutulpolonez/

=========

Autorii filmelor din seria „Poloneze și românce care au schimbat lumea”:

Alicja Woźniakowska-Woźniak – ilustrații

Marek Chmiel – animații

Agnieszka Skieterska – texte, coordonarea producției

Katarzyna Zalaszewska – texte, coordonarea producției

Justyna Świerczek – coordonarea producției

Mirela Lazăr – traducerea în limba română

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *