Despre bunici cu acte în regulă

Dimineața mă trezea răsuflarea ei caldă care îmi poposea pe frunte înainte de pupic. “Nu mai ai febră, trezirea, spălarea, îmbrăcarea și la masă”. După aceea bunica ieșea din scenă și îl lăsa pe bunic să se asigure că mă trezesc. Mereu sugubăț, acesta răspundea la întrebarea -ce mai faci, bunicule?- cu invariabilul -fac pe nebunul,  mai îmi trebuie unul- și avea un partener grozav în mine. Chiar dacă nu doream, reușeam mereu să o necăjim pe bunica, pentru că nu ajungeam niciodată la timp la masă, beam sucuri reci pe care degeaba se chinuia bunicul să le încălzească în palme, că oricum îmi provocau roșu în gât și dureri, ajungeam acasă cu hainele murdare, pentru că mă jucam la groapa de nisip în parc …Cu toate acestea, bunica îmi lua răbdătoare hainele, le spăla, îi arăta degetul a dojană bunicului și îmi pisa aspirina în linguriță ca să nu mă doară burta.

Uneori eram chiar convinsă că toată blândețea, înțelepciunea și răbdarea din lume erau destinate numai bunicilor care aveau grijă de nepoții lor neastâmpărați.

Bunica era frumoasă ca o artistă din perioada interbelică; avea o voce grozavă, puternică și mă topeam de dragul ei când răsuna în toată casa: “mai ții minte măi, dragă Mărie?.”…Bunicul era un împătimit al romanțelor și al cântecelor de petrecere…..așa că mai ascult și acum, cu drag, “Costică, Costică, fă lampa mai mică” sau “leliță cârciumăreasă, n-ai o fată mai frumoasă să ne servească la masă?”.

Din păcate, nici eu, nici mama și nici sora mea nu am moștenit vocea ei și nici talentul la tricotat și cusut. Sunt mulțumită dacă reușesc să cos un tiv curat sau să prind o gaică la locul potrivit, însă am urmărit-o gătind și i-am prins secretele….

Făcea bunica niște gogoși dumnezeiești și le boteza cu o ploaie de zahăr pudră, iar de Crăciun cozonacii ei tronau în bucătărie ca niște fețe împărătești. Tinca, țiganca bătrână ce vindea semințe și halviță în cartierul copilăriei nu contenea să laude bucatele bunicii. Ea mă trimitea mereu să-i dau Tincăi de pomană gogoși și bucăți mari de cozonaci, zicându-mi că e amărătă, dar bună la suflet, săraca. Tot bunica mi-a zis că dacă un om vine la poarta ta și cere apă și pâine e păcat mare dacă nu-i dai și e creștinește să mai pui și niște roșii lângă, să se bucure flămândul.

De ziua recoltei, în miezul toamnei, făceam cu bunicul felinare din dovleci, iar bunica ne fierbea boabe de porumb, cocea la cuptor dovleac și ne spunea povești inventate pe loc de ea.

Ca să nu o supăr, respectam superstițiile pe care le impunea cu rigoare: nu aruncam gunoiul seara, după lăsarea întunericului, nici eu și nici bunicul nu fluieram în casă- se spune că fluieri a pagubă-, dacă răsturnam sarea, era pericol de ceartă, fapt pentru care luam un pumn de sare și îl aruncam peste umărul drept, după ce măturam curtea, nu aruncam praful la răsărit și niciodată, dar niciodată, nu mergeam la culcare supărați pentru că reușea să alunge cu vorbe bune toată amărăciunea unei dispute.

De la bunici, încă din copilărie, știu să apreciez și să port cu mândrie o ie românească în toată splendoarea ei și să îmi împreun corect degetele pentru rugăciune.

Înainte să plece la îngeri, bunica a luat o poză înrămată de pe perete, i-a dat jos rama și și-a sărutat nepoatele cu aceeași răsuflare caldă care ne-a însoțit copilăria.

 

Un comentariu

  1. Superb!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *