MUSICA PURITAS DOMINICA (Richard Wagner, Lohengrin – Treulich geführt)

Într-o quadratură a perfecțiunii operei, după unele opinii ale cunoscătorilor, contradictorii și discutabile după alții la fel de cunoscători, numele laturilor definitorii ar fi Mozart, Verdi, Wagner, Richard Strauss. 

Nu e cazul să polemizăm nici restrictiv, nici lărgind nemăsurat;  deci să ne oprim la Wagner; e altceva decât toți ceilalți; se spune adesea că e greu ca meloman să memorezi o arie wagneriană, ceea ce nu e departe de adevăr, numai că grandoarea și complexitatea compozițiilor sale trec dincolo de plăcerea fredonatului; Wagner construiește o lume aparte pornind de la libretele pe care și le-a scris însuși. E greu de spus cât de pur germanică e mitologia operelor sale dar cert e…  wagneriană și seducătoare. Cât despre preferințele pe care le-a trezit în secolul XX când demult hălăduia prin lumea frumoaselor sale Walküre, Wagner e chiar nevinovat, cercetarea lui inchizitorială fiind chiar mai  stupidă decât cea legată de Orff; nu putem schimba istoria: lui Hitler îi plăcea Wagner, iar lui Stalin –  Ceaikovski. Discuțiile despre „oare cât înțelegeau cei doi???” pot continua și azi cu protagoniști contemporani nouă. 

În ciuda celor semnalate mai sus, indiferent de epocă și alte considerente trecătoare, nu poți să nu reții Marșul nupțial din  Lohengrin, atât de universal până la urmă; ceea ce se întâmplă în final însă probează că nu întotdeauna curiozitatea (feminină de data aceasta) e benefică; dimpotrivă, anulează efectul Marșului. Versiunea propusă face parte din spectacolul  clasic de la Semperoper din Dresda, din 2016, sub bagheta wagnerianului Christian Thielemann pe care au reușit să-l uluiască, inclusiv prin pronunție, non germanicii Anna Netrebko și Piotr Beczala. Soprana a închis gurile celor care se întrebau malițios „ce va face Netrebko cu… germana?” , dovedind alături de tenorul polonez că Wagner e al tuturor, al  celor mari desigur. Pentru confirmare a se vedea spectacolul apărut în 2017 la Deutsche Grammophon, în variantă 4k ultra HD. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *