MUSICA PURITAS DOMINICA (diverse bellezze…)

Cu ani în urmă, o distinsă ziaristă m-a incitat să-i scriu despre ce cred eu „de ce a creat Dumnezeu femeia?”.  Cu riscul de a părea cam iconoclast, am răspuns ceea ce mi s-a părut întotdeauna logic (deci și azi): Dumnezeu era neîmplinit în singurătatea Lui, iar pentru a deveni Tatăl, nefiind inventată androgeneza (viitorul poate oferi surprize) avea nevoie de Femina în calitate de co-laboratoare, pentru ca astfel să apară Fiul; deși nici Fiica nu ar fi fost altceva dacă ne gândim la cultul ulterior al Mamei. Abia după aceasta putem vorbi de împlinirea Atotputernicului ca și Creator. Dar, nefiind teolog, să vedem ce s-a întâmplat mai apoi dacă tot se nimerește să fie azi DOMINICA … FEMINEA, ziua femeilor, Matronalia la romani dar la kalendele lui martie, adică 1 martie; de reținut și de către cei care, din zgârcenie sau prostie o consideră o sărbătoare cu iz comunist. 

Creația s-a dovedit a fi una subtilă (semne erau deja în Paradis), cu evoluție multiplă, ceea ce se reflectă perfect în muzică; cu trecerea timpului, miza nefiind Unicul,  Creatorul ci puzderia de adamici, lupta inter feminină a primit cote alarmante, învingătoare nefiind neapărat cea puternică; dimpotrivă, nici una din două, precum în Aida; să ascultăm dramaticul duet  Amneris – Aida interpretat de Kate Aldrich și Adina Aaron în regia lui Franco Zeffirelli, la Busseto în 2001 (Centenario Verdiano). S-ar putea crede că învinge Aida;  dar în mormânt.

Carmen ar fi o învingătoare dacă nu și-ar supralicita farmecul, fiind învinsă de un mic obsedat care nu înțelege că „iubirea e o pasăre rebelă”; criminală în cazul lui. Elina Garanča la Metropolitan se dovedește irezistibilă și pentru public.

În fine un omagiu tuturor persoanelor de sex feminin (mozaice, creștine, musulmane, budiste, animiste et ceterae): AVE MARIA a lui Schubert, cu Pavarotti; dar și Bach prelucrat de Gounod, cu soprana nigeriană Omo Bello.

Pentru iubitorii de imagini, și ceva film tot zeffirellian.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *