Sinonimia perversă. Și o proză foarte scurtă.

E tot mai evident, cu pași repezi, ne îndreptăm către interdicția de vocabular dar nu una vizând sacrul  ci, dimpotrivă, una a maimuțărelii după model european și nu numai; pe lângă amintita interdicție vegheată de combaterea discriminării și când e cazul și când nu e, devine clară și tendința aproape generală, simiescă atât scriptic  cât și oral, probabil nu întâmplător, dacă ne gândim că încă în Egiptul antic simbolul scrisului era maimuța. Cum scrisul e general, fenomenul îl întâlnim și la alții, dar nu la toți; spre pildă, în anii 70-80 limba maghiară era infestată de o puzderie de termeni simiești (drinkbar, löncsölunk pentru prânzim, etc.) ceea ce a determinat Academia Maghiară să legifereze interdicția de a mai barbariza  limba; și a mers o vreme. 

După cum vom constata, ceea ce se întâmplă la noi nu înseamnă nicidecum îmbogățirea limbii ci stâlcirea ei și prostirea vorbitorilor. Opulența e atât de vădită încât voi selecta la întâmplare  și fără ordine alfabetică, prezentând riscul de a fi catalogat ca an-alfabet. 

Nu mai avem bețivi ci consumatori de băuturi alcoolice în exces. Nu avem drogați ci consumatori de substanțe interzise; aici desigur depinde și de cine vorbim sau scriem.

Nu avem țigani ci rromi, (aici Academia noastră ar trebui să ne explice de unde acel r geminat inexistent în română, că din latină sigur nu e. Sau e grija pentru a evita confuzia cu delicioasa, după unii, băutură alcoolică din trestie de zahăr; vezi rom Jamaica).

Nu avem homosexuali și lesbiene ci persoane aparținând minorităților sexuale, LGBT. 

Nu avem hoți ci persoane care au sustras bunuri ce nu le aparțineau.

Vânzătorul e asistent de vânzări (asistența pasivă îl face să nu știe întotdeauna ce marfă are). Frizer(iță) – hairstilist(ă); coafeză – tot hairstilistă; manichiuristă – nailstilistă; bucătar – chef (cu sau fără…); director – manager, ba chiar CEO; cerșetor, boschetar – om al străzii (deși nu e sigur că acolo domiciliază).

Eliminarea adversarilor politici – lustrație (am clarificat odinioară termenul).

Criminal – suspect de lovituri cauzatoare de moarte. Femeie de serviciu(u) – mărturisire directă: clining vumăn (sic). Ziarist – cu varianta tot mai frecventă senior editor, cu ceva experiență dar nu și mai inteligent decât în faza de iunior.

Finanțist – analist financiar, adică absolvent de ASE sau FEAA, secția bănci-finanțe.  Economist – analist economic, idem ca absolvire.  Politolog – tot mai des analist politic, consultant politic; cetățean care își dă cu părerea în funcție de cine îl stipendiază; cu sau fără pregătire în domeniu.

Paznic – organ de security, ca să nu zicem de securitate. Șofer de  troleibuz sau autobuz urban – angajat RAT. Croitor(easă) – stlist(ă) pur și simplu. Poliția locală – poliția comunitară, deși e clar că e la cheremul primarului și nu a comunității, la modul caragialesc  precum Pristanda; bizară asemănarea onomastică cu câinii vagabonzi, câinii comunitari ca să n-o supărăm pe fosta divă B. B.

Clică intelectualistă – societate civilă, fără a se ști care e cea militară sau paralelă. Poliția, jandarmeria – organe de represiune, deși sunt de ordine (nedorită însă).

În categoria verbelor e de reținut aspectul interogativ suspicios, ceea ce înseamnă că vorbitorul mediatic nu e sigur de cele (ex) spuse: a omorât e ar fi omorât, a violat e ar fi violat, a lovit e ar fi lovit, a intrat în depășire devine ar fi intrat în depășire în funcție de cel vinovat, a bătut-o lăsând-o fără suflare e i-ar fi aplicat lovituri cauzatoare de moarte; desigur când nu ai datele problemei e mai  bine să taci; siguranța mediatică se manifestă doar atunci când e de rău pentru cetățenii Țării; nu există dubii: românii scot din buzunar (deși mulți o fac de la ATM), românii beau a devenit totuși românii consumă băuturi alcoolice, iar plăcerea mediatică supremă e suntem pe ultimul loc… la rele.

De ce sunt nule și neavenite toate aceste pseudo exprimări ??? pentru că probează perversitatea prostiei și cert nu schimbă nimic. Tăcerea ar fi totuși de preferat în măsura în care, spunea cineva din vechime, în cazul prostului poate da impresia de înțelepciune.

…………………………………………………………………………………………………………….

Imago

Consumând în exces băuturi alcoolice, au ajuns la substanțe interzise; nu erau rromi nicidecum, nici membri LGBT, nici nu au înșelat vreun asistent de vânzări; au plătit și la hairstilist(ă) și la nailstilistă și la chef(uri) ca și cum ar fi fost manageri, nu oameni ai străzii, intrând însă în lustrație ca și cum ar fi suspecți de lovituri cauzatoare de moarte în ciuda faptului că o clining vumăn se străduia să șteargă orice urmă. Se puteau declara analiști de diverse feluri dar organele de security vegheau împreună cu poliția și câinii comunitari dându-i pe mâna societății civile și a ONG – urilor în cârdășie cu organele de represiune; totuși acuzații  ar fi violat, ar fi omorât, ar fi lovit, ar fi intrat chiar în depășire dacă nu s-ar fi simțit complexați de conștiința faptului că suntem pe ultimul loc…; după cum arată un studiu (mereu) recent întocmit de nu contează cine.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *