Campania…

… este un frumos ținut italic ce din timpul romanilor își păstrează nealterată denumirea; cu toate acestea nu ne vom referi la el deoarece etimologic nu conduce la cele propuse secvent.

Suntem în schimb robii pluralului campaniei, adică a campaniilor circumstanțiale; dar să nu ne lăsăm păcăliți, crezând în toiul evenimentelor, că doar cea electorală primează; până la ea mai avem câteva, fără pretenția exhaustivității.

Pentru subzistența noastră cotidiană (de unde și sintagma panis quotidianus în rugăciunea catolică, sau „pâinea noastră cea de toate zilele” în format ortodox) fără îndoială că decisivă rămâne campania agricolă, secționată în campania de însămânțări și campania de recoltare; desigur, recolta nu e întotdeauna pe măsura așteptărilor mai ales după ce sistemul de irigații național, al treilea din Europa acum trei decenii, printr-o asiduă … campanie de furat plăci de beton și pompe hidraulice (pentru placat curți și aprovizionat centrele de fier vechi), s-a redus cam cu 95%. Oricum, indiferent de rezultatele vegheate de inutilele (mărturia multor agricultori ) direcțiile agricole județene, etimologic cel puțin, campania agricolă rămâne cea mai apropiată de etimonul latin primar: vechile forme adjectivale campaneus și campanius  trimițând la substantivul campus, (prin fr. campagne și, conform DEX dar greu de crezut rusescul kampania) câmpie, câmp, suprafață plană.  

Foarte importantă dar tot mai ignorată în democrație este campania de vaccinare împotriva vreunui morb; în general stârnește circ în rândul habotnicilor și a proștilor care se dovedesc a fi cam mulți. Cam pe aceiași linie, dar mult mai inutilă se vădește a fi campania de conștientizare, mai ales când e vorba de ceva evident, dovedindu-se cât e de imensă … inconștiența multora.

Un eufemism este campania militară, adică războiul în care se moare indiferent că e purtat la câmpie, la munte sau în deșert.

 Specifică Țării este campania de curățenie, cu două variante temporale, adică de primăvară, spre a strânge gunoaiele acoperite iarna de zăpadă ceea ce dovedește că la cea de toamnă s-a lucrat de mântuială. Oricum, fiind de două ori pe an, este o campanie ce nu poate fi trecută cu vederea.

Cu următoarele ne apropiem de cea vizată prin actualitatea ei; campania de strângere de semnături cerută și de lege în anumite împrejurări, generează de regulă suspiciuni, mai ales când se apelează la ajutorul celor plecați în  Elysium (diaspora tuturor) sau a analfabeților. De regulă scopul este tot o campanie, campania de promovare a cuiva; dacă însă campania urmărește promovarea unui produs și e făcută inteligent, ajungem să-l cumpărăm, cu sau fără regrete după. În cazul promovării unei persoane ne „cumpără” ea până la urmă (sau nu).

O formă des întâlnită e campania de denigrare; de regulă nu are nimic cu realitatea, scopul declarat aproape fiind înlăturarea cuiva, indiferent că e mare artist (vezi cazul Paganini, suspectat de legături diabolice de un invidios redus mintal), mare scriitor (vezi cazul Caragiale cu procesul Caion), sau chiar  conducător democratic ales al unei mari puteri (vezi americanul, rusul și chinezul); la aceasta din urmă situație aportul mijloacelor media e neîndoielnic și cam ticălos prin vădita parțialitate, unilateralitate.

Și iată-ne la campania electorală, într-o permanentă desfășurare, în fapt niciodată adormită, mereu denigratoare; campus  dătător de hrană, de viață a evoluat ca toți termenii latini, devenind teren de activitate publică, câmp liber de manifestare inclusiv a … vrăjilor electorale, politicianiste, după cum o demonstrează realitatea de atunci deja; în acest sens reprezentativ era Campus Martis (Câmpul lui Marte) sau orice spațiu de campanie electorală, de unde și expresia încetățenită de Cicero fors domina Campi (soarta, stăpâna alegerilor); presupunând că sunt corecte. Cu pletora de candidați la președinție, e bine să le amintim că lupta e pe viață și pe moarte încă din vremea străbunilor noștri (dacă ești cu adevărat cineva…), căci însuși marele Cicero îi reproșează unui adversar  „la ultimele alegeri ai vrut să mă omori în Câmpul lui Marte”. 

Singurul derivat neutru, nevinovat rămâne camping-ul (dacă are dușuri cu apă caldă).

 

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *