A trăi bine. Dincolo de rețelele sociale ș.c.l

Rolf Dobelli – scriitor, romancier, om de afaceri. Autor al unei cărți care (ne) învață – cine se lasă pe mâna ei vede repede că realmente o poate face cu succes – ”Arta de a gândi limpede”. Și al alteia care descrie mai multe principii ale ”Artei de trăi bine”.

Ambele sunt publicate la Baroque Books and Arts.

Ambele, în condiții grafice excepționale.

Ambele cărți, aș spune, memorabile.

Iată , bunăoară, – din cea de-a doua, ”Arta de trăi bine” – un mic pasaj sugestiv despre cum e bine, cum e indicat să ne ferim de presiunea rețelelor sociale:

”concentrarea asupra evaluării interne nu a fost niciodată mai presantă decât astăzi. Rețelele de socializare, scrie jurnalistul David Brooks, ”creează o cultură care face din oameni mici manageri de branduri, prezentând prin Facebook, Twitter, SMS și Instagram un fals EU extern vesel, fardat”. Brooks folosește extraordinara expresie approval-seeking machine (mașinăria care caută confirmarea) – adică exact ceea ce devenim noi, dacă nu suntem atenți. Like­-urile de pe Facebook, evaluările, numărul de followers etc. țes o rețea de răspunsuri imediate, raportată la statutul propriu, care nici măcar nu este statutul real. Cine s-a prins odată în această rețea se va lupta mult ca să se elibereze și să ducă o viață bună”.

Încă o dată: memorabilă carte. Și admirabilă, cu totul admirabilă.

Tags: , , , , ,

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *