Unificarea spațiului românesc prin vin

”Cartea vinurilor românești” – ediția bilingvă, atît în limba română, cât și în limba engleză – se cheamă un realmente luxuriant și impresionant album dedicat vinului românesc de astăzi. Marilena V. Ardelean este cea care a coordonat acest proiect editorial, girat de editura Humanitas și concretizat într-o carte de o frumusețe aparte.

Portofoliul profesional al autoarei ”Cărții vinului românesc” este el însuși consecvent cu altitudinea la care a fost executată proiectul editorial menționat în preambulul acestui text: Marilena V. Ardelean este critic de vin şi autor, organizator de evenimente de succes în lumea vinului și jurat în concursuri internaționale de vin. A urmat studii de specialitate în Italia, Franţa şi China, fiind astă zi profesor la Italian Chef Academy (Roma, Italia) şi formator pentru diverse companii din HoReCa, Brand Ambassador pentru producători de vinuri și vinars din Europa, consultant în dezvoltarea companiilor şi în strategie de marketing în industria oenogastronomică. Pasiunea pentru vin, descoperită și transformată în profesie cu mai bine de un deceniu în urmă, a condus-o pe Marinela într-o călătorie de descoperire a acestei lumi, lucrul și învățarea purtând-o în interes profesional în aproape 70 de ţări. A obţinut diverse distincţii care i-au conferit o recunoaştere internaţională. În ianuarie 2017, Marinela a început un tur mondial al celor mai exclusiviste crame situate în America de Sud, America de Nord, Australia, Africa şi Asia. În 2014, şi-a lansat prima sa carte: 50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italieneşti, un volum bilingv multipremiat la nivel internaţional. Doi ani mai târziu apărea şi a doua sa carte, prima ediţie a ghidului The Wine Book of Romania. (sursa: www.humanitas.ro)

”Carte vinului românesc” este un volum de prezentare și de evaluare a patrimoniului viticol la zi din România, dar și din Republica Moldova. Carte stă, de altfel, pe următorul calapod: aproape două treimi sunt dedicate hărții oenologice din România (mai precis: regiunea viticolă a Transilvaniei, cea a Dealurilor Moldovei, cea a Dealurilor Munteniei și Olteniei, din Banat, din Crișana și Maramureș, de pe Colinele Dobrogei); trei dintre cele 10 capitole ale cărții sunt despre vinul din Republica Moldova (survolat și analizat pe trei regiuni – Sud, Centru și Sud-Est); în fine, 12 anexe și planșe care mapează  cu mare acuratețe și cu un boom de informație teritoriul profesional (arealele viticole, lista denumirilor de origine controlată, hărțile producătorilor din dievrse regiuni) care are legătură cu vinul din România și Republica Moldova. Un aparat biografic solid și de specialitate și un indice al soiurilor de struguri completează fericit o inițiativă care face mult bine a)unei piețe – cea a vinului – care a crescut enorm și mai ales sănătos la noi și b)unei băuturi despre care nu puțini au spus că este o ”ființă lichidă vie” și, mai ales, că este, dintre toate băuturile care conțin alcool, cea mai culturală dintre toate.

Cuvîntul-înainte al cărții (titlul sub care stă acest text este ”În loc de aperitiv”) este semnat de Andrei Pleșu. Iată numai un scurt fragment din acesta: „Nu pot decât să-i fiu recunoscător dnei Marinela V. Ardelean pentru efortul său, mereu reiterat, de a face cunoscut profilul românesc al oenologiei europene. Cititorul, localnic sau străin, află tot ce nu ştia, sau ştia vag, despre un patrimoniu care îşi merită locul printre valorile protejate ale civilizaţiei noastre. Inventarul e amplu şi alcătuit cu acribie, autoarea are toate calităţile unui comunicator eficient: expertiză (globală şi circumstanţială), hărnicie inteligentă, profesionalitate pragmatică, farmec personal. Mai în glumă, mai în serios, ea reuşeşte, prin acest volum, ceea ce nu reu¬şeşte istoria contemporană: unificarea spaţiului românesc, consemnarea continuităţii dintre spaţiul de dincoace de Prut şi cel al Republicii Moldova. Avem ce bea, avem ce citi, avem ce visa. Un cuvânt de laudă şi pentru ţinuta grafică a cărţii: avem şi ce privi! Lectură plăcută! Noroc!“

P.S. Tot de acolo, din cuvîntul-înainte al cărții, aflăm și o informație foarte prețioasă – care derivă dintr-un studiu al celor de la Universitatea din California făcut pe 1.700 de persoane: cei care au băut două pahar de alcool pe zi și nu au făcut deloc sport și-au redus riscul de a muri prematur cu 18%, în timp aceia care au făcut mișcare timp de 15-45 de minute pe zi au redus riscul cu doar 11%. Așa, ca să știm!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *