Carmen de G. Bizet sub presiunea corectitudinii politice

Nu vreau să spun că e o regulă și nici că ar fi un trend care face majoritate, dar parcă se adună tot mai multe exemple care curg în această direcție – franc spus, a unei anume și semnificative prostiri și a unei turtiri a minții prin ideologia corectitudinii politice.

Iată o știre de la începutul acestui an – una la care găsiți ceva referințe și pe internet, în zone destul de serioase, ca să zic așa: ca să fie ”în tendințe”, niște inși cu capul mare de la tot felul de febre ideologice la zi au decis să schimbe radical finalul operei ”Carmen” de G. Bizet.

Concret, și pentru a fi o operă ”feministă” și aliniată haștagului #metoo, oamenii la care fac referire – din Florența, nu din cine știe ce oraș obscur…-, au hotărît că e demodat finalul clasic – acela în care eroina moare fiind înjunghiată de iubitul său. Și că, demodat fiind, el merită neapărat să fie schimbat – adică inversat, cu un Don Jose răpus scurt de o rafală de pistol executată de șarmanta Carmen.

Oamenii implicați în grozăvia rebranduită conform directivelor Partidului P(olitical) C)orectness au și explicat, cu calm, de ce au făcut asta.

carmen

Unu la mînă: ”Aduc pe scenă o versiune contemporană a lui Bizet, debarasată de mentalitatea de secol al XIX-lea în ceea ce priveşte femeile” (a zis regizorul).

Doi la mînă: trebuie spus, pentru amuzament, că acest regizor a fost inițial rezervat cu privire la schimbarea finalului operei. El a spus așa – relatarea e din ”Telegraph”: ” “The death of Carmen is the engine that drives the opera, why reverse the situation?” Leo Muscato îl cheamă pe domnul care a avut o părere foarte fermă, cu care însă nu a mai fost de acord, în cele din urmă.

Trei la mînă: ”credem că e important ca teatrul să nu fie un loc din cale afară de conservator pentru cultura muzicală, să nu fie, cu alte cuvinte, un muzeu. E un loc unde o dezbatere poate fi inițiată. ”Carmen” a fost scrisă acum 150 de ani, într-un context diferit. Timpurile se schimbă” (a spus un alt domn de prin preajmă, de la Florența).

La premieră, spun relatările din presă, au fost huiduieli copioase ca reacție la ”neortodoxa” viziune regizorală. Urmare a acestui fapt, primarul Florenței a ținut să ia apărarea celor care au pus în scenă grozăvia pe care e foarte probabil că Bizet nu ar mai recunoaște-o. Și a spus, prompt și oportunist, pe twitter că ”sprijin decizia de a schimba finalul operei #Carmen” și că formula aceasta, radical modificată, echivalează unui ”mesaj cultural, social și etnic care denunță violența împotriva femeilor, aflată în creștere în Italia”.

Ca să nu credeți că e o invenție de-a mea, pun și un link la care veți găsi o relatare mai substanțială legată de acest moment. Acesta: http://www.telegraph.co.uk/news/2018/01/02/italy-gives-world-famous-opera-carmen-defiant-new-ending-stand/

Și mai pun încă un link, acesta: http://europeanpost.co/italy-ending-of-opera-carmen-re-written-to-be-more-femminist-will-we-now-have-to-change-all-the-endings-in-literature/  Mai ales pentru motivul că aici, în textul la care face trimitere acest link găsiți, în cuvinte puține, ceva de mare bun simț de la un jurnalist italian: ” “The literature tells the life, in its disgrace and in its beauty. It doesn’t have to give lessons of behaviour otherwise it should be called doctrine,”

Acestea fiind zise, cred că e just să ne întrebăm măcar așa:

a)dacă rezerva de prostie, obtuzitate, incultură și nesimțire umană e chiar așa de mare?

b)cînd se vor tipări primele exemplare din Anna Karenina, versiunea în care aceasta va fi salvată de la moarte de un militant LGBT?

c)(bis) dacă rezerva de prostie, obtuzitate, incultură și nesimțire umană e chiar așa de mare?

În fine, poate că e mai bine să ne bucurăm de muzică. Chiar din ”Carmen”. Cel puțin pînă cînd un cap pătrat de la atîta corectitudine politică nu ne va spune că e…incorect politic să ascultăm muzică de cea mai bună calitate fiindcă, nu-i așa, am discredita și am ”discrimina” atîta muzică proastă…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *