AlphaGO contra Lee Sedol, o „aselenizare„ în lumea Inteligenței Artificiale

Aproape neștiut și neobservat (în lumea occidentală) a avut loc zilele acestea (8-15 Martie 2016) un eveniment de dimensiuni greu de cuantificat în momentul de față. A fost folosit chiar termenul de `aselenizare`, nu sunt eu cel care l-a folosit în această situație, nici nu știu cine l-a folosit primul, și nici nu are vreo importanță având în vedere că descrie exact realitatea.

Dar despre ce este vorba?
La Seul în Koreea de Sud unul din marii campioni profesionali de GO, Lee Sedoul, al doilea ca valoare în acest moment în lume, a fost învins de 3 ori la rând de un program de computer, AlphaGO, creat de o divizie Google, DeepMind. Meciul programat consistă din 5 partide și câștigă cel care are 3 victorii. Primele 3 partide au fost câștigate de computer și a patra de Lee Sedol. În schimb, ultima partidă, deși pe muchie de cuțit până în ultima clipă, a fost câștigată tot de AlphaGO. În Koreea de Sud acest eveniment a depășit în audiență până și ultimele declarații venite din Koreea de Nord, cele despre un atac nuclear preventiv, iar în China au urmărit în direct prima partidă peste 60 de milioane de oameni…
Lee Sedol după prețioasa sa victorie în partida a patra
De ce este un imens punct de cotitură?
Desigur că această întrebare este cât se poate de normală, doar știm că de vreo 20 de ani computerul deja l-a învins pe cel mai bun șahist al acelui moment Garry Kasparov, și între timp Inteligența Artificială s-a dezvoltat exponențial…de ce sa ne mai mirăm? Și totuși este excepțional momentul pentru că experții nu se așteptau să se ajungă la acest nivel atât de curând. Deși se lucrează de ceva ani la acest program, doar în Octombrie 2015 l-a învins pe Campionul European, Fan Hui (clasat în acel moment pe undeva la poziția 600 în lumea profesională a GO ului). De acolo până la îl învinge pe cel clasat pe primele locuri…se considera ca este o distanță cam…de la Pământ la Luna…si totuși, într-un timp extrem de scurt, nici 5 luni, s-a ajuns acolo!!! Nu voi face aici descrierea GO ului, am făcut-o un pic mai pe larg în unul dintre precedentele mele articole și cu certitudine puteți găsi imediat totul despre GO pe internet, dar spun doar că spre deosebire de șah unde putem avea 10 la puterea 126 posibile mutări, în GO acest număr sare la…infinit…adica, mai precis, 10 la puterea 716 …in plus, în GO, nu este totul despre numărul `infinit ` al posibilităților ci multe alte detalii (de exemplu intuiție, anticipație, simțirea ezitărilor adversarului, limbajul corporal), crezute până mai ieri, imposibil (pentru moment cel puțin) de cuantificat într-un algoritm matematic.

Cum a fost posibil?
Fără a intra în detalii tehnice, detalii ce depășesc pe majoritatea oamenilor, fie ei de specialitate sau nu, pe scurt, acest program, pentru prima data în istoria Inteligenței Artificiale:
-este capabil să învețe singur din imensa bază de date ce a fost introdusă inițial (zeci de mii de partide ale profesioniștilor din ultimele sute de ani, mai precis vreo 30 de milioane de mutări profesioniste),
-este capabil să învețe din propriile partide,
-este capabil să se antreneze singur (jucând contra lui însuși 24h din 24) – Fan Hui, Campionul European învins în Octombrie și cooptat în echipa DeepMind Google, a urmărit procesul de învățare al programului și a fost uimit văzând cum de la o zi la alta devine mai bun fără nici un nou imput extern (în paranteză fiind spus, chiar și el, Fan Hui, a progresat extrem de repede în rang în acest timp, spre propria lui stupoare…deci și el a avut de învățat din interacțiunea cu programul),
-este capabil să își adapteze stilul în funcție de stilul adversarului,
-este capabil să găsească mutări niciodată văzute sau gândite de vreun om…acesta a fost dealtfel lucrul cel mai `ciudat` și `tulburător` (cel puțin pentru jucătorii profesioniști)…au fost câteva mutări caracterizate ca `inumane`, mutări care chiar au funcționat, au fost mutări `inumane și frumoase`…mutari care i-au lăsat cu gura căscată pe comentatorii profesionisti…si, sincer să fiu, acest aspect, pentru mine, reprezintă chiar dovada definitivă că ne aflăm în fața unui moment de cotitură în istorie…si nu numai în istoria Inteligenței Artificiale,
-este capabil să se declare învins, `aruncând prosopul` când consideră că a pierdut iremediabil (și nu vorbesc despre o diferență de puncte majoră, ci doar o mică marjă, mică dar considerată de el -în funcție de ce se mai poate face în partidă- insurmontabilă), am putea spune că este aproape uman în a nu merge până în pânzele albe bazându-se doar pe oboseala adversarului,
-evident, nu obosește, nu se descurajează și nu se enervează niciodata…doar e un program de computer, program ce și-a rulat componentele simultan pe cel puțin 1200 de computere răspândite în lume în centralele de date Google…

Concret, din ce au declarat creatorii programului, s-a folosit, pe lângă deja clasica tehnică `search tree` (utilizată extensiv până azi în mai toți algoritmii de calcul), o rețea de tip nou, rețea ce a încercat (se pare cu succes) sa imite rețelele neuronale ale creierului uman, ei au numit-o `deep neuronal network`, o rețea formată din 12 rețele diferite, fiecare cu câteva milioane de conexiuni, imitație a conexiunilor dintre neuronii umani. Fiecare dintre aceste rețele avea un rol distinct, analizând un anumit aspect al jocului, și după ce fiecare ajungea la o concluzie, una singură, `șeful`, lua decizia următoarei mutări. Având în vedere tot ce este în joc (în primul rând secretul profesional/industrial ce se va traduce la un moment dat într-un profit financiar enorm și de necuantificat în momentul de față), creatorii programului nu au dat mai multe detalii,ci doar câteva exemple cum ar fi faptul ca în luarea unei decizii, hotărâtor este răspunsul unei anumite rețele neuronale care calculează probabilitatea de succes a unei mutări raportată la profitul posibil…cu alte cuvinte programul va prefera intotdeuna mutarea care aduce, potențial, mai puține puncte dar cu o probabilitate mai mare de reușită (de exemplu va alege o mutare care aduce un profit de 2 puncte/probabilitate 90% în fața unei mutări care aduce un profit de 20 de puncte/probabilitate 80%), lucru pe care nici un jucător uman nu îl va face niciodată pe o scară atât de extinsă (la fiecare mutare).
Nu voi descrie aici desfășurarea partidelor, iubitorii GO ului le pot găsi pe youtube integral, integral și însoțite de comentarii extraordinar de bune și interesante ale lui Michael Redmond, cel mai puternic jucător de GO nonasiatic. O să spun doar că au fost splendide și cu certitudine vor rămâne în istoria GO ului (istorie formată și dintr-o imensă arhivă conținând partidele importante dintre marii jucători notate cu acribie în ultimii 1000 de ani) ca punct de cotitură și în același timp vor fi considerate 5 partide excepțional de interesante și frumoase (în special partidele 2,4 și 5). În singura partidă câștigată de `umanitate` (Lee Sedol și-a cerut scuze după primele 3 partide pierdute în fața unei masini…in numele întregii umanități), cea de a patra, punctul de basculare în favoarea lui Lee a fost mutarea numărul 78, mutare considerată de toți comentatorii ca fiind genială (cel aflat în fruntea ierarhiei chinezești de GO, Gu Li-în 2010 la doar 16 ani l-a bătut chiar și pe Lee Sedol – a folosit expresia `Hand of God`, `Mâna lui Dumnezeu` ). Această mutare total neașteptată `la dat peste cap` pe AlphaGO surprinzându-l întratât încât a făcut câteva mutări în serie sub nivelul lui obișnuit, și astfel și-a devoalat una din `slăbiciuni` : mutările total imprevizibile pe care algoritmul sau nu le-a luat în calcul ca posibile. Evident nu a fost suficient (nici pe departe) ca mutarea sa fie doar imprevizibilă, ci a trebuit să fie și genial de bună. Într-un final AlphaGO a abandonat partida spre marea bucurie și ușurare a lui Lee și a `întregii umanități` (cel puțin umanitatea cunoscătoare a GO ului)…probabil și-au spus : `Deci omul încă nu este cu totul bătut de un computer`…as adăuga eu un `încă`, `nu este încă cu totul bătut`, pentru că această slăbiciune, cu certitudine, poate fi corectată în viitorul apropiat.

Există și o parte bună în această poveste?
Da. Câțiva jucători de top acceptând inevitabilitatea de a fi fost depășiți de un program de computer, fie el și instalat pe 1200 procesoare, au evocat deja posibilitățile ce se deschid acestui joc/artă, GO ul. Michael Redmond a afirmat chiar că este posibil ca în acest moment să înceapă o nouă era în istoria GO ului, AlphaGO declanșând o revoluție, așa cum au mai fost câteva în istoria milenară a jocului. De exemplu pe la anul 700 manieră de a jucă GO s-a schimbat drastic odată cu ajungerea lui din China în Japonia, apoi momentul de acum vreo 400 de ani când Honinbo Dosaku pentru prima data a acordat o importanță mai mare centrului tablei și apoi în anii `30-`40 ai secolului 20 când genialul Go Seigen a revoluționat teoria deschiderilor. Acum AlphaGO (jucând cu el însuși 24/24 va avansa necontenit în putere de joc), propunând mutări niciodată imaginate de om (`inumane și frumoase`), este deja privit cu interes și curiozitate maximă de profesioniști. La întrebarea (pusă de unul dintre comentatori) `Cine îl va învinge pe AlphaGO?` s-a răspuns (nu știu de cine) : `BetaGO!`…este și după mine cel mai rezonabil răspuns!
Ce va urma?
În detaliu nu aș știi ce să spun, dar din tot ce știu până în acest moment, zilele acestea Inteligența Artificială a făcut un pas imens înainte (pas aplaudat deja de marii `jucători ` din lumea IT ului mondial, cum ar fi fondatorul Facebook). Se pare că au fost folosite în acest program tehnici și algoritmi deja utilizați de Google și alte companii în unele aplicații de ultima oră. Ajungând la acest nivel de putere de procesare, înțelegere și interpretare a milioane de date, ajungând la acest înalt nivel de putere și precizie în luarea unei decizii bune, acestei tehnologi i se deschid practic aproape toate domeniile de activitate umană în care este nevoie de analiză, interpretare și decizie…si care domeniu nu se încadrează în acest model? Cu excepția Artei…nici unul. Până și despre Artă am dubii…oare ce ar ieși dacă acest tip de program (deep neuronal network) ar `analiza`, `studia`, `înțelege`, `interpreta` toată arta produsă până în prezent de ființa umană, și i-am cere să facă o pictura…oare cum ar arăta această pictura…ma gândesc și nu am nici o idee, mă gândesc dar și mă întristez, mă întristez dar devin și curios…sa nu uităm partea bună văzută de profesioniștii GO ului…poate vom avea parte de o pictură complet altfel decât am văzut până acum…`inumană și frumoasă`…
În practica concretă se văd deja posibilele utilizări ale unui astfel de program, ba chiar s-a și avansat în ultimii ani extrem de rapid în acest domeniu, și asta chiar înainte de AlphaGO. Câteva posibile exemple :
– interpretarea, studierea și luarea deciziilor în Bursă … se pare că deja există în uz astfel de programe,
– luarea deciziilor de tactică și strategie militară, poate și decizii politice, diplomatice, negocieri internaționale, etc, puteți cîți un articol pe această temă în The NewYorker : http://www.newyorker.com/tech/elements/alphago-lee-sedol-and-the-reassuring-future-of-humans-and-machines
– medicină : există deja programe în faza experimentală, programe ce pot înlocui cu succes un doctor, au fost deja testate cu succes astfel de programe (ce înmagazinează uriașe baze medicale de date); ca rezultat au diagnosticat corect în proporție mai bună decât adevărații medici starea și tratamentul a fi prescris în cazuri reale de bolnavi,
– centrele de apel, nenumărate și răspândite peste tot în lume și în toate domeniile… din Decembrie 2015 suntem deja acolo…programul Amelia este utilizat de câteva mari și cunoscute companii cu succes…cei ce au apelat nu și-au dat nici măcar seama că vorbeau cu un program – puteți cîți mai pe larg un excelent text despre Amelia – http://www.contributors.ro/media-tech/amelia/
în finalul articolului autorul se întreba ce ar ieși dacă cele două programe, Amelia și Watson (IBM) ar face un `copil` impreuna…ei bine, mă întreb și eu, dacă Amelia, fiind infidelă lui Watson…ce copil ar face cu AlphaGO?? Ei bine, cred că acest `copil` va lăsa fără muncă multe zeci de milioane de oameni pe tot Globul, și din păcate pentru aceste milioane, eu pariez logic vorbind, din nefericire, pe acest `copil`,
– în orice domeniu ar Roboticii, cu puterea de analiză și de luare a deciziilor arătată de AlphaGo și după depășirea problemelor pur tehnice, inginerești, legate de motricitate, practic acești roboți vor fi instare să facă orice activitate,
– și așa mai departe, fiecare cititor este liber să adauge ce domeniu vrea…probabilitatea de a se înșela este destul de mică

S-a depășit deja o linie roșie?
Nu, ci doar un fel de linie portocalie…linia roșie (computerul va începe să aibă o conștiință de sine) temă atât de des întâlnită în S.F….este încă departe…sper!

În concluzie, probabil că adevărata aselenizare din 1969 a avut un impact imens mai mic asupra civilizației umane decât impactul ce il va avea ceea ce s-a întâmplat zilele aceste în orașul Seul, Koreea de Sud.

Un comentariu

  1. Foarte interesant e pusa aici problema avansarii din ce in ce mai rapide a gandirii artificiale si influenta ei asupra umanitatii.
    Ca jucator de GO si de asemenea ca o simpla persoana, pot sa spun ca acest articol m-a cam pus pe ganduri……

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *