Din când în când, ne cutremurăm când aflăm că un tablou celebru a dispărut dintr-un muzeu, o colecţie de carte rară a fost distrusă de inundarea depozitului unei biblioteci sau că nişte clădiri şi artefacte antice din patrimoniul UNESCO au fost distruse de Statul Islamic.
Cum v-aţi simţi dacă totuşi nişte copii digitale ale acestor resurse culturale ar exista păstrate pe un server pe care l-ar putea accesa orice locuitor al planetei, conectat la internet? Cum ar fi ca prin câteva clicuri să puteţi descoperi pe computer orice carte aţi intenţiona să citiţi, indiferent cât ar fi de veche, sau orice tablou pe care doriţi să îl admiraţi, indiferent cât de îndepărtat ar fi muzeul unde este expus?
Noile tehnologii promit o extindere a accesului la cultură de neimaginat până în secolul al XXI-lea. Digitizarea patrimoniului cultural este o activitate care a cunoscut un avânt deosebit în ultimele două decenii, dar ale cărei rezultate şi ale cărei provocări sunt puţin cunoscute.
LaPunkt vă invită să parcurgeţi o serie de interviuri cu oameni implicaţi direct în expansiunea digitizării în România, pentru a descoperi unde ne aflăm şi încotro ne îndreptăm în conservarea şi accesibilizarea patrimoniului cultural.
Veţi putea afla de la Dan Matei, expert în documentare și biblioteci digitale, fost director al Institutului de Memorie Culturală – CIMEC, în ce constă digitizarea şi cum se regăseşte ea în proiectul cultural european EUROPEANA.
Bogdan Şandric, analist-arheolog în cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, vă va spune mai multe despre proiectul prin care urmează să fie digitizate toate publicaţiile muzeelor judeţene din România, dar şi despre stadiul în care se află comunitatea oamenilor implicaţi în digitizare în România, reuniţi laolaltă în premieră la conferinţa naţională „PRO-EUROPEANA – Acțiuni și soluții de digitizare a patrimoniului cultural românesc”, desfăşurată la Bucureşti, pe 12 noiembrie 2015.
De la tinerele documentariste Oana Borlean, Iuliana Damian şi Adriana Vîlcu veţi afla care sunt principalele acţiuni curente derulate într-un proiect de digitizare şi vă veţi convinge că viitorul digitizării patrimoniului cultural românesc este pe mâini bune.
Vas bitronconic
by muzeul.gumelnita
on Sketchfab
Fotografii: arhivele personale Dan Matei, Bogdan Şandric, Oana Borlean, Iuliana Damian, Adriana Vîlcu; site-urile www.europeana.eu, www.cimec.ro, www.muzeulgumelnita.ro.
Singurul proiect romanesc de digitizare din Romania de care sunt mandru este DACOROMANICA sau DIGIBUC.RO
Nici macar nu a fost mentionat in articol…